Skatteudvalget 2009-10
L 221
Offentligt
860375_0001.png
860375_0002.png
J.nr. 2010-311-0047Dato: 4. juni 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 221 - Forslag til Lov om ændring af personskatteloven, ligningslo-

ven og børnefamilieydelsesloven

(Ingen regulering af beløbsgrænser i2011-2013, begrænsning af fradraget for faglige kontingenter og loft overbørnefamilieydelsen).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 23 af 3. juni 2010.
Troels Lund Poulsen/ Søren Schou

Spørgsmål:

Ministeren bedes med henvisning til vedhæftede henvendelse af 29. maj 2010fra Jan og Inga Thomas, Ærøskøbing, give en redegørelse for familiens økonomiske mulig-heder efter ændringerne for børnefamilieydelsen.

Svar:

Henvendelsen er sendt den 29. maj 2010. Som det formentlig er Skatteudvalget ogfamilien bekendt, har regeringen den 31. maj 2010 lavet en justering af aftalen om genop-retning af dansk økonomi med Dansk Folkeparti. Regeringen har således lyttet til den rejstekritik.Vi har med aftalen valgt at ændre loftet for børnefamilieydelsen og valgt en længere over-gangsordning, som giver familierne bedre mulighed for at få justeret deres økonomi til dennye situation.Familierne vil således i 2011, 2012 og 2013 maksimalt gå 12.000 kr. ned i årlig ydelse sti-gende til 30.000 kr. i 2019. Samtidig hæver vi loftet fra 30.000 kr. til 35.000 kr. For at opnådenne lempelse af aftalen går alle modtagere af børnefamilieydelsen 5 pct. ned i ydelse. Påden måde har vi skabt en mere afbalanceret model, hvor alle børnefamilier bidrager.Når det er sagt er jeg klar over, at der er familier, som oplever, at de bliver uforholdsmæs-sigt hårdt straffet ved at være en familie med mange børn, fordi aftalen har økonomiskekonsekvenser for familierne. Men jeg er ikke enig i familiens grundlæggende præmis om,at når man én gang har modtaget en offentlig ydelse, så er det en velerhvervet rettighed,som der ikke kan ændres på.Danmark står overfor en betydelig økonomisk udfordring. Vi står med en regning af en be-tydelig størrelse, som skal betales. De arbejdsløse alene har betydet, at udgifterne til dag-penge og kontanthjælp er vokset med 16 mia. kr. Og regeringens ekspansive krisepolitikhar umiddelbart kostet 60 mia. kr.Regeringen er nødt til tage hånd om disse økonomiske udfordringer. Derfor har vi ogsåsammen med Dansk Folkeparti indgået en aftale, som indeholder en lang række elementer.På én gang spares der på udgifterne, skatteindtægterne øges og økonomien reformeres. Detsker alt sammen på en realistisk, rimelig og socialt velafbalanceret måde. Og det er klart,når vi laver en krisepakke af denne størrelse, ja, så vil det kunne mærkes økonomisk mangesteder. Børnefamilieydelsen er et element blandt de mange sparelementer i krisepakken.Når det er sagt, vil jeg også gerne føje til, at det er min og regeringens klare holdning, atman som forældre må tage ansvar for at kunne forsørge de børn, man sætter i verden. Ogjeg vil godt understrege, at det aldrig har været hensigten, at børnefamilieydelsen skal dan-ne grundlaget for en families økonomi. Det må nu engang være de indtægter, som en morog far har ved at tage et arbejde.Hensigten med den længere overgangsordning er netop at give familien mulighed for at fåtilpasset sin økonomi, så den ikke er baseret på børnefamilieydelsen.
Side 2