Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
L 222
Offentligt
862474_0001.png
862474_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 8.juni 2010 stillet følgende spørgsmål nr.112 (L 222), som hermed besvares.
9. juni 2010J.nr. 2010-0009637

Spørgsmål nr. 112:

”Vil ministeren sende udvalget en redegørelse for samtlige uddannelsesmulighederfor dagpengemodtagere?”

Endeligt svar:

Efter gældende regler i beskæftigelseslovgivningen er der en række udannelsesmu-ligheder for dagpengemodtagere.

Tilbud om uddannelse

Ledige kan få tilbud om uddannelse på dagpenge, når dette skønnes at være denkorteste vej til beskæftigelse.Har personen været ledig i mindst 9 måneder (for unge under 30 år eller personerder er fyldt 60 år, er det 6 måneder), er der ingen begrænsninger i uddannelsens va-righed. Der er heller ingen varighedsbegrænsninger, hvis der er tale om kontant-hjælpsmodtagere med andre problemer end ledighed.Har dagpengemodtageren været ledig i kortere tid, er tilbud om uddannelse somhovedregel begrænset til 6 ugers varighed.Der er dog iværksat et 3-årigt forsøg, hvor ledige uden uddannelse eller med korteeller forældede uddannelser kan få tilbud om vejledning og opkvalificering på dag-penge i mere end 6 uger – også i de første 6/9 måneders ledighed - hvis de ikkeumiddelbart kan formidles til arbejde inden for deres faglige område, og der er taleom opkvalificering inden for områder, hvor der er gode eller rigtig gode beskæfti-gelsesmuligheder.

Voksenlærlingeordningen

Voksenlærlingeordningen kan bruges både af ledige og beskæftigede. Den er mål-rettet områder med gode beskæftigelsesmuligheder, og personer der ikke har enkompetencegivende uddannelse i forvejen. Uddannelseskravet gælder dog ikke forpersoner, der har en forældet uddannelse, eller for personer der har været ledige imindst 9 måneder (6 måneder for personer under 30 år).

6 ugers selvvalgt uddannelse

Dagpengemodtagere har ret til at tage 6 ugers selvvalgt uddannelse i den første le-dighedsperiode. Uddannelserne kan fx omfatte en række AMU-kurser, enkeltfag påerhvervsuddannelserne og voksenuddannelse m.v.

Uddannelse, der ikke er led i et tilbud

Ud over mulighederne for at få tilbud om uddannelse på dagpenge, er der i et vistomfang mulighed for at deltage i uddannelse samtidig med, at man får dagpengebl.a.:Uddannelse, der udbydes med undervisning under 20 timer om ugen, hvis ud-dannelsen ikke giver ret til støtte efter lov om statens uddannelsesstøtte (SU) idet omfang, den udbydes som heltidsuddannelse. Dette omfatter bl.a. merko-nomuddannelsen, HD-studiet og meritlæreruddannelsen.Enkeltfagsundervisning på det gymnasiale niveau under 20 timer om ugen, ogder ikke modtages SU. Det omfatter bl.a. studentereksamen.Undervisning svarende til folkeskolens 8.-10. klassetrin.Aftenskoleundervisning, hvortil der ydes støtte i henhold til folkeoplysningslo-ven.Undervisning i op til 2 uger, hvis den lediges faglige organisation, a-kasse, job-centeret eller anden aktør arrangerer undervisningen med det formål at styrkeden lediges tilknytning til arbejdsmarkedet.

Uddannelse ved ordinær ansættelse af ledige

Der er også uddannelsesmuligheder i forbindelse med, at den ledige ansættes på envirksomhed. Der kan gives tilskud til opkvalificering, som ligger ud over den op-kvalificering, som arbejdsgiveren forudsættes at give. Kravene til forudgående le-dighed svinger mellem 6 og 12 måneder alt efter, hvilken målgruppe den ansattetilhører. Der er ingen varighedsbegrænsning for længden af uddannelsen.Derudover kører der frem til 1. august 2012 et forsøg, hvorefter den ledige kun be-høver at have været ledig i mellem 1 og 3 måneder afhængig af målgruppe, før dergives tilskud til opkvalificering. I disse tilfælde må uddannelsen højst vare 6 uger.Forsøget gælder alene for personer uden uddannelse og personer med en erhvervs-uddannelse eller med en forældet uddannelse.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2