Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
L 222
Offentligt
861042_0001.png
861042_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 4. juni 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 31(L 222), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Torben Han-sen (S).
7. juni 2010J.nr. 2010-0009637

Spørgsmål nr. 31:

”Ifølge EU-kommissionens beskæftigelsesstrategi bør landene reformere deres be-skæftigelsessystemer således den økonomiske sikkerhed i tilfælde af ledighed berorpå universelle ordninger og ikke på virksomhedsspecifikke eller overenskomstrela-terede regler, fordi sidstnævnte gør det dyrere for virksomhederne at afskedige,hvilke betyder, at selv samme virksomheder vil være mere tøvende med at ansættesom led i et økonomisk opsving. I lyset af disse anbefalinger bedes ministeren re-degøre for, om ikke regeringen og ministeren med lovforslaget om at halvere dag-pengeperioden kører Danmark ind på netop det spor, som EU-kommissionen anbe-faler de central- og sydeuropæiske lande at bevæge sig væk fra?”

Endeligt svar:

Dagpengereformen er en god løsning. Det er faktisk noget, de fleste økonomer erenige om. Blandt andet har Arbejdsmarkedskommissionen, Velfærdskommissionenog Det økonomiske Råd over en årrække anbefalet reformer af dagpengesystemet.Der er bred enighed om, at en kortere dagpengeperiode og harmonisering af be-skæftigelseskravet vil styrke strukturerne på det danske arbejdsmarked.Blandt andet har OECD for nylig påpeget, at det relativt generøse dagpengesystem,vi har i Danmark, kombineret med en forholdsvis lang dagpengeperiode udgør enhindring for det effektive arbejdsudbud.Med afkortningen af dagpengeperioden til 2 år vil den enkelte ledige fortsat havemulighed for at få dagpenge i en ganske lang periode. Fx vil vores nabolande Sve-rige og Tyskland have en dagpengeperiode, der er kortere end den danske. Og dendanske periode vil være på niveau med Norge, Finland og Frankrig. Samtidig un-derstøtter en dagpengeperiode på 2 år, at færre ledige ender på livslang parkeringuden for arbejdsmarkedet.
Dagpengereformen ændrer ikke på virksomhedsspecifikke eller overenskomstrela-terede regler, som gør det dyrere for virksomhederne at afskedige. Derfor menerjeg også, at vi fortsat lever op til anbefalingerne i EU-kommissionens beskæftigel-sesstrategi.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2