Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
L 222
Offentligt
861036_0001.png
861036_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 4. juni 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 34(L 222), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Eigil Andersen(SF).

Spørgsmål nr. 34:

5. juni 2010J.nr. 2010-0009637
”Hvilket forskningsmæssigt belæg mener ministeren der findes for, at en afkort-ning af dagpengeperioden på et tidspunkt, hvor arbejdsmarkedet er ramt af en lav-konjunktur, vil medføre (1) kortere ledighedsforløb og (2) udvidelse af den samle-de beskæftigelse? Ministeren bedes i givet fald fremlægge dette forskningsmæssigebelæg for udvalget, subsidiært redegøre herfor.”

Endeligt svar:

Danmark har været kriseramt, men er ved at være kommet fri af den nedgang, somfulgte efter finanskrisen i 2008. Den økonomiske aktivitet er øget, og forventnin-gerne til ledigheden er nedjusteret med 25.000 personer i år. Ledigheden er ikkesteget siden november 2009 og har udviklet sig langt mere positivt end forventet.Indfasningen af lovforslaget indebærer, at den nye og kortere ydelsesperiode tid-ligst kan være opbrugt 1. juli 2012. Det betyder samtidig, at de ledige får mulighedfor at indstille sig på reglerne i en periode med gryende opsving og tilbagevendentil den demografisk betingede mangel på arbejdskraft. Timingen er derfor helt rig-tig.Flere analyser peger på, at sandsynligheden for at komme i job stiger mærkbart opmod udløbet af en dagpengeperiode. Det var tilfældet, da dagpengeperioden var 5år, og er også tilfældet i dag, hvor den er 4 år, som det bl.a. fremgår af Arbejds-markedskommissionens arbejde (”Velfærd kræver arbejde”, august 2009). Denneeffekt vil formentlig forstærkes af, at dagpengeperioden udløber tidligere. Ledigemed kortere ledighedsanciennitet er - alt andet lige - mere attraktiv arbejdskraft ogvil derfor have lettere ved at finde beskæftigelse som følge af øget søgeintensitet.Det Økonomiske Råd har i en analyse i Dansk Økonomi – Forår 2008 påvist, at af-gangen til beskæftigelse stiger betydeligt hen imod slutningen af en dagpengeperi-ode.
Kilde: Dansk Økonomi – Forår 2008, Det Økonomiske RådAfgangsraten fra ledighed til beskæftigelse er omkring 6 pct. de første uger i ledig-hed, og derefter aftager den til knap 2 pct. pr. uge i løbet af det første år. Afgangs-raten til beskæftigelse reduceres herefter til ca. 1 pct. pr. uge, indtil de ledige harmodtaget dagpenge i knap fire år, og dagpengeperioden derfor ophører. Ved dag-pengeperiodens slutning stiger den ugentlige afgangsrate til beskæftigelse til 12pct. jf. ovenstående figur fra Det Økonomiske Råd.I Velfærdskommissionens rapport fra 2005,Fremtidens velfærd – vores valg,fremgår det, at de løbende forkortelser af dagpengeretten ikke har medført en storstigning i antallet af ledige, der falder ud af dagpengesystemet, samt at sandsynlig-heden for at komme i beskæftigelse stiger op mod slutningen af dagpengeperioden.Ved en kortere dagpengeperiode stiger beskæftigelsen som følge af højere søgeak-tivitet, større fleksibilitet og øget mobilitet – især blandt dem der nærmer sig perio-dens udløb. Den udbudte arbejdskraft øges dermed. Det Økonomiske Råd har lø-bende anbefalet en omlægning i dagpengesystemet (herunder en afkortning) for atfå flere i beskæftigelse.Erfaringerne fra udfasningen af den forlængede dagpengeret for først 50-54-årigeog nu de 55-59-årige viser, at gruppernes merledighed sammenlignet med andreforsvinder i takt med, at den længere dagpengeperiode bortfalder. Alternativet forde omfattede er ikke, at de i stedet ender på kontanthjælp eller uden forsørgelse. Istedet er deres beskæftigelse steget til et niveau svarende til andre grupper – ogsåselv om konjunkturerne har været mindre gunstige undervejs. Det har analyser frahhv. Velfærdskommissionen (2005) og Beskæftigelsesministeriet / Arbejdsmar-kedsstyrelsen vist.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2