Kulturudvalget 2009-10
L 25
Offentligt
759280_0001.png
759280_0002.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerenKulturministerietNybrogade 21203 København KTlf.FaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
18. november 2009Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 2 (L 25), forslag til lov om ændring af lov omradio- og fjernsynsvirksomhed og lov om ophavsret (Gennemførelse af direktivet omaudiovisuelle medietjenester m.v.), stillet af Folketingets Kulturudvalg den 28. oktober2009 efter ønske fra Mogens Jensen (S).
Carina Christensen
J. NR. 2004-20399-213
Side 2

Spørgsmål nr. 2

(L 25), forslag til lov om ændring af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed og lov omophavsret (Gennemførelse af direktivet om audiovisuelle medietjenester m.v.),Skrivelse af 28. oktober 2009Svar til Folketingets Kulturudvalg fra kulturministeren. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Mogens Jensen (S).

Spørgsmål:

"Er ministeren enig i, at der bør laves en begrænsning, så ophavsretsundtagelsen kungælder for broadcasternes rettigheder (egne og erhvervede)? Meningen med reglerne omkorte nyhedsindslag er jo alene at regulere broadcasternes forhold, ikke de øvrige ret-tighedshavere. F.eks. giver det ikke mening, at den nye undtagelse fører til, at tv-stationer ikke skal betale til KODA og Gramex for udsendelse af musikken i gengivel-sen af de korte nyhedsindslag."

Svar:

Formålet med direktivets artikel 3k om korte nyhedsuddrag er at sikre informationsfri-heden. Alle seere i Fællesskabet skal inden for visse rammer have adgang til begiven-heder af stor interesse for offentligheden.Som det fremgår af de almindelige bemærkninger til lovforslaget, skal den foreslåedeundtagelse i ophavsretsloven sikre, at ophavsretten ikke kan benyttes til at hindreudnyttelsen af de korte uddrag, og dermed sikre, at formålet med artikel 3k om infor-mationsfriheden kan opfyldes.Det indebærer, at der er behov for, at den foreslåede nye undtagelse i ophavsretslovens§ 25 a er anvendelig på en række af de nærtstående rettigheder i ophavsretslovenskapitel 5. Således vil hverken udøvende kunstnere, producenter af musik- eller film-værker, fjernsynsforetagender eller fotografer, hvis frembringelser indgår i uddrag, derer givet adgang til efter den foreslåede bestemmelse i radio- og fjernsynslovens § 90,stk. 3, samt regler udstedt efter den foreslåede bestemmelse i lovens § 90, stk. 5, kunneforhindre gengivelse i overensstemmelse med den foreslåede bestemmelse i radio- ogfjernsynslovens § 90, stk. 4, samt regler udstedt i medfør af lovens § 90, stk. 5. Der skalikke betales til KODA og Gramex, når der f.eks. indgår musik i et kort nyhedsuddrag itilfælde omfattet af de foreslåede nye regler.Jeg finder således ikke, at der bør laves en begrænsning, så ophavsretsundtagelsen kungælder for broadcasternes rettigheder.