Retsudvalget 2009-10
L 27
Offentligt
755509_0001.png
755509_0002.png
755509_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
11. november 2009Det InternationaleKontorFlemming Petersen2009-156-0195FPE40834+ bilag
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 5, som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 4. november 2009 vedrørende for-slag til lov om Den Europæiske Politienhed (Europol) (L 27). Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Nicolai Pii
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 5 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om Den Europæiske Politienhed (Europol) (L 27):

”Ministeren bedes redegøre for, om ministeren ser betænke-ligheder i samarbejdet med tredjelande, herunder dataudveks-ling med Israel, hvor NGO’er mener, at Israels politi brugertvivlsomme metoder (tortur) til at få oplysninger? Hvordanvil ministeren sikre, at sådanne oplysninger ikke bruges i Eu-ropol og hvordan vil ministeren sikre, at oplysninger om her-boende palæstinensiske borgere ikke bruges på ubetryggendevis?”

Svar:

1.

Som det fremgår af pkt. 2.7 og 4.5 i lovforslagets almindelige be-mærkninger, er der efter rådsafgørelsen grundlæggende lagt op til, at ud-veksling af (person)oplysninger med tredjelande skal ske efter de sammeregler som i dag. Der kan herved også henvises til besvarelsen afspørgsmål nr. 1 vedrørende lovforslaget.Som det fremgår af pkt. 4.5 i lovforslagets almindelige bemærkninger,får Europol som noget nyt mulighed for at modtage alle slags oplysnin-ger fra tredjelande efter rådsafgørelsens artikel 23, stk. 3, selv om der(endnu) ikke er indgået en samarbejdsaftale herom efter reglerne i artikel23, stk. 2.Da det ikke er Europol – men det pågældende tredjeland – der i førsterække bestemmer, hvilke oplysninger der skal sendes til Europol, kan deri sagens natur ikke på forhånd opstilles en garanti for, at Europol aldrigville kunne modtage oplysninger, der er opnået ved tortur. I så fald følgerdet imidlertid af artikel 6 i EU-traktaten, at Unionen respekterer degrundlæggende rettigheder, herunder Den Europæiske Menneskerettig-hedskonvention. Det gælder også artikel 3 i konventionen om forbudmod tortur mv.I øvrigt kan det tilføjes, at Justitsministeriet i en besvarelse af 11. april2008 af spørgsmål nr. 330 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg har op-lyst, at det efter Justitsministeriets opfattelse er nærliggende at antage, atdet vil blive anset for at være i strid med artikel 5 om ret til frihed og sik-kerhed henholdsvis artikel 8 om ret til respekt for privatliv og familieliv iDen Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvis der som grundlag2
for en domstols afgørelse om varetægtsfængsling henholdsvis om f.eks.ransagning eller indgreb i meddelelseshemmeligheden fremlægges udta-lelser, om hvilke det er fastslået, at de er afgivet som følge af tortur.Det kan endelig oplyses, at det følger af artikel 15 i FN-konventionen af10. december 1984 mod tortur og anden grusom, umenneskelig ellernedværdigende behandling, at de deltagende stater skal sikre, at enhverudtalelse, om hvilken det er fastslået, at den er afgivet som følge af tor-tur, ikke kan påberåbes som bevis i nogen proces undtagen mod en per-son, der er tiltalt for tortur, som bevis for, at udtalelsen er afgivet.

2.

Særligt for så vidt angår Europols samarbejde med Israel, kan det op-lyses, at Rådet for Den Europæiske Union på rådsmødet (retlige og indreanliggender) den 6. april 2009 vedtog en beslutning, hvorefter Europolbemyndiges til at indlede forhandlinger om en samarbejdsaftale med Is-rael om udveksling af personoplysninger.Hvis der på et senere tidspunkt opnås enighed mellem Europol og Israelom et udkast til samarbejdsaftale, vil dette udkast skulle forelægges forRådet til godkendelse. Det er således først på et senere tidspunkt, at dervil skulle tages stilling til, om EU vil tilslutte sig, at Europol indgår enaftale med Israel.
3