Boligudvalget 2009-10
L 32
Offentligt
758304_0001.png
758304_0002.png
Folketingets BoligudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. KMS-200-00061Den 16. november 2009

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 2 ad L32 stillet af Folke-

tingets Boligudvalg den 29. oktober 2009

Spørgsmål nr. 2

Ministeren bedes fremlægge dokumentation for, at forslaget vil medføreeffektiviseringsgevinster, herunder om det vil medføre besparelser forkommunen eller for borgerne og virksomhederne.

Svar

I forlængelse af 1. behandlingen af lovforslaget har Praktiserende Landin-spektørers Forening (PLF) fremsendt en række bemærkninger om deresvurdering af virkningerne af forslaget til Kort- og Matrikelstyrelsen.PLF oplyser heri, at det ikke er ualmindeligt, at borgere og virksomheder isager om udstykning eller opdeling i ejerlejligheder i Københavns og Frede-riksberg kommuner antager både en privat praktiserende landinspektør ogden kommunale matrikelmyndighed i forbindelse med den samme opgave.Grunden hertil er, at de kommunale matrikelmyndigheder alene udfører delandinspektøropgaver, som de har eneret til at udføre, mens rådgivning ogsagsforberedelse i øvrigt udføres af praktiserende landinspektører. Someksempler på opgaver, der udføres af praktiserede landinspektører nævnesbl.a. undersøgelse af rådighedsindskrænkninger, beskatningsforhold, ud-færdigelse af skøde og deklarationer, pantfrigørelse, opmåling til projekte-ring af byggemodning mv.I den øvrige del af landet er der alene behov for, at rekvirenten henvendersig til en praktiserende landinspektør, som herefter udfører samtlige opga-ver i forbindelse med den konkrete sag til denne er fuldt og helt afsluttet ogen eventuel ejendomsændring er noteret i matriklen.PLF oplyser, at ordningen i København og Frederiksberg giver anledning tilat borgere, virksomheder og praktiserende landinspektører oplever dobbelt-arbejde, tidsmæssig forlængelse af sagsforløb og forøgelse af omkostnin-ger i forbindelse med matrikulære forandringer og ejerlejlighedsopdelinger.PLF vurderer, at en ophævelse af eneretten til at udføre matrikulære arbej-der vil medvirke til et mere smidigt og effektivt sagsforløb og kunne ned-bringe ekspeditionstiden.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Om omkostningerne i forbindelse med at få udført matrikulære arbejder mv.oplyser PLF, at der er fri prisdannelse blandt de praktiserende landinspektø-rer, og at man som kunde kan indhente tilbud fra flere firmaer, før man be-slutter, hvilken landinspektør man vil anvende. PLF anfører, at det indebæ-rer, at branchen hele tiden er underlagt krav om effektivisering. PLF oplyseri øvrigt, at ved en konkret sammenligning med priserne i Stadskonduktør-embedets betalingsvedtægt vil nogle mindre og ukomplicerede sager kunneudføres billigere i privat regi, mens betalingen til en praktiserende landin-spektør i andre situationer givet vil blive højere end grundgebyret i beta-lingsvedtægten.PLF oplyser endvidere, at det er de privatpraktiserende landinspektørersentydige erfaring, at ved større matrikulære sager og større ejerlejligheds-sager ligger gebyret i henhold til Stadskonduktørembedets betalingsved-tægt væsentligt over prisen hos praktiserende landinspektører.Endelig peger PLF på, at der først kan opnås fuld samfundsmæssig nytte afde investeringer, der foretages med henblik på udvikling af digital forvalt-ning, og som bl.a. har til formål at effektivisere den offentlige forvaltning, nårder er et ensartet og fælles datagrundlag for ejendomssektoren, som dæk-ker hele landet. Der er eksempelvis ikke i dag digital adgang til ejendoms-oplysningerne for Københavns Kommune, således som der er for det øvrigeland, hvor Kort- og Matrikelstyrelsen er matrikelmyndighed. Endvidere ind-går ejendomsoplysningerne for kommunen ikke i de nationale internetporta-ler mv., som indeholder ejendomsoplysninger for alle øvrige kommuner, ogsom anvendes bredt af bl.a. borgere, offentlige myndigheder, banker, forsik-ringsselskaber, advokater, landinspektører mv.PLF's vurderinger ligger på linje med de vurderinger, der fremgår af lovfors-laget. Det fremgår således af bemærkningerne vedrørende de økonomiskeog administrative konsekvenser for erhvervslivet (pkt. 5), at den omstæn-dighed, at matrikulære arbejder i de to kommuner fremover udføres af prak-tiserende landinspektører i konkurrence, vil skabe mulighed for, at arbejder-ne kan blive udført billigere og i nogle tilfælde hurtigere. Endvidere er der ibemærkningerne (pkt. 3.1) henvist til, at det vil give samfundsmæssige for-dele i forbindelse med anvendelsen af geodata, at hele landet bliver omfat-tet af den samme ordning af matrikelvæsenet../.PLF’s brev til Kort- og Matrikelstyrelsen af 6. november 2009 vedlægges tilorientering.
Troels Lund Poulsen
/
Søren Reeberg Nielsen
2