Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
L 45
Offentligt
762160_0001.png
762160_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. BLS-401-00633Den 24. november 2009
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 19. november 2009stillet følgende spørgsmål nr. 3 til L 45 - forslag til lov om ændring af lov omvandforsyning m.v., lov om miljøbeskyttelse, lov om naturbeskyttelse og lovom vandløb (Hjemmel til at fastsætte regler om drift af vandforsyningsanlægog sagsbehandling af bestemte typer af sager samt forlængelse af vissevandindvindingstilladelser og – rettigheder). Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra Ida Auken (SF).

Spørgsmål nr. 3

Vil ministeren - som teknisk bistand - udarbejde et ændringsforslag,der sikrer, at alle tilladelser, der er relevante for vandplaner og naturplaner,behandles ens, sådan, at også tilladelser, der behandles administrativt ellerer anket ikke ”fredes” i forbindelse med udarbejdelse af 1.generation af pla-nerne?

Svar

Nedenfor følger et udkast til ændringsforslag, der skaber hjemmel til at fast-sætte regler om genoptagelse af tilladelser, der er givet i forbindelse med etdambrug og som behandles administrativt i kommunen eller et klagenævninden vedtagelsen af de 1. generations vand- og naturplaner, når planernegiver anledning til det.Med hensyn til ændring af en miljøgodkendelse af et dambrug som følge afen vedtaget vandplan med den efterfølgende kommunale handleplan eftermiljømålsloven, henvises til det lovforslag, der er udarbejdet som tekniskbistand i svaret på spørgsmål 2.Med hensyn til naturplanerne, så foreligger der allerede et regelsæt, dersikrer at der ikke gives tilladelser eller dispensationer, der strider i mod Na-tura 2000 forpligtigelserne (Bekendtgørelse nr. 408 af 1. maj 2007 om ud-pegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder samtbeskyttelse af visse arter, Habitatbekendtgørelsen). Efter naturbeskyttelses-loven (Lovbekendtgørelse nr. 933 af 24. september 2009 om naturbeskyt-telse) skal kommunalbestyrelsen bl.a. i situationer, hvor der ikke foreliggeren endelig vedtaget Natura 2000-plan, pålægge ejeren af en ejendom i elleruden for internationale naturbeskyttelsesområder den drift eller de andreforanstaltninger, som er nødvendige for at undgå forringelse af naturtyperog levesteder for arter eller betydelig forstyrrelse af arter, som området erudpeget for, hvis det ikke kan afvente vedtagelse af Natura 2000-planen, oghvis sådan forringelse eller forstyrrelse ikke kan afværges gennem aftaleeller på anden måde.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Det bemærkes, at det ikke af spørgsmålet fremgår, om indgrebsmulighedenskal bestå for allerede meddelte tilladelser. Det er ved udarbejdelsen af ne-dennævnte ændringsforslag lagt til grund, at indgrebsmuligheden ikke skalbestå for allerede meddelte tilladelser således, at ændringsforslaget ikkerejser ekspropriationsretlige overvejelser.Det bemærkes endvidere, at vedlagte ændringsforslag alene i hovedtrækangiver de nødvendige ændringsforslag til det fremsatte forslag. Såfremtændringsforslaget vedtages, vil Miljøministeriet være forslagsstiller behjæl-pelig med at foretage de nødvendige konsekvensrettelser i lovforslaget mel-lem 2. og 3. behandlingen.Jeg vil samtidig tilkendegive, at jeg ikke kan støtte ændringsforslaget.
”ÆndringsforslagTil § 4Af …….( )., tiltrådt af …….:( )

x)

I den undernr. 1foreslåede§ 70 bindsættes efter 1. punktum:»Miljøministeren kan herunder fastsætte regler om genoptagelse af sager,hvor tilladelse er meddelt.«
[Tilføjelse til en bestemmelse til opfyldelse af ønsket om at tilladelser, der errelevante for vand- og naturplaner, behandles ens, sådan, at også tilladel-ser, der behandles administrativt eller er anket ikke ”fredes” i forbindelsemed udarbejdelse af de første vand- og naturplaner.]
BemærkningerTil nr. xÆndringsforslaget indebærer, at miljøministeren bemyndiges til at fastsætteregler om genoptagelse af tilladelser, der gives vandløbsloven i forbindelsemed en dambrugssag før vedtagelsen af vand- og naturplanerne, når de 1.generations planer giver anledning til det. ”
Troels Lund Poulsen/ Anne-Marie Rasmussen
2