Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
L 45
Offentligt
766729_0001.png
766729_0002.png
766729_0003.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. BLS-401-00637Den 1. december 2009
Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg har i brev af 30. november 2009stillet følgende spørgsmål nr. 6 til L 45 - forslag til lov om ændring af lov omvandforsyning m.v., lov om miljøbeskyttelse, lov om naturbeskyttelse og lovom vandløb (Hjemmel til at fastsætte regler om drift af vandforsyningsanlægog sagsbehandling af bestemte typer af sager samt forlængelse af vissevandindvindingstilladelser og – rettigheder). Spørgsmålet er stillet efter øn-ske fra Ida Auken (SF).

Spørgsmål nr. 6

Vil ministeren ligeledes i forlængelse af besvarelsen af L 45- spørgsmål 2,3og 4 - som teknisk bistand - udarbejde ændringsforslag, der sikrer, at allevandindvindingstilladelser omfattes, og ikke kun tilladelser til dambrug, så-ledes at ændringsforslagene også omfatter bestående tilladelser, tilladelseri proces, herunder også ankesager, så revurdering og påbud kan komme påtale for alle vandindvindinger, hvis en vedtaget vandplan/kommunal handle-plan kræver det?

Svar

Nedenfor følger et udkast til ændringsforslag, der skaber hjemmel til at fast-sætte regler om, at vandindvindingstilladelser, der meddeles efter lov omvandforsyning m.v., kan genoptages til revurdering, hvis en vedtaget vand-plan eller kommunal handleplan kræver det.Der skal gøres opmærksom på, at ændringsforslaget vil medføre ekspropri-ationsretlige problemstillinger. Ændringer af meddelte tilladelser til vandind-vinding, der tages op til revurdering i anledning af en vedtaget vandplaneller kommunalhandleplan med en ændret tilladelse til følge, vil kunne med-føre erstatningskrav mod kommunerne. Det kan oplyses, at genoptagelse afvandindvindingstilladelser til dambrug samtidig med at en miljøgodkendelsemeddeles eller revurderes ikke har samme ekspropriationsretlige problem-stilling. I disse tilfælde er dambrugets miljøgodkendelse retningsgivende forden mængde vand, der må anvendes i produktionen. Anvendes der pågrund af miljøgodkendelsen mindre vand, kan vandindvindingstilladelsen pågrundlag af en konkret vurdering tilpasses i forhold til den verserende sagefter miljøbeskyttelsesloven.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Genoptages en tilladelse til revurdering med en ny tilladelse til følge, vil etpåbud som reguleringsmiddel ikke være nødvendigt.Det bemærkes endvidere, at vedlagte ændringsforslag alene i hovedtrækangiver de nødvendige ændringsforslag til det fremsatte forslag. Såfremtændringsforslaget vedtages, vil Miljøministeriet være forslagsstiller behjæl-pelig med at foretage de nødvendige konsekvensrettelser i lovforslaget mel-lem 2. og 3. behandlingen.Jeg vil samtidig tilkendegive, at jeg ikke kan støtte ændringsforslaget.
”ÆndringsforslagTil § 1Af …….( ), tiltrådt af …….( )

y)

Efter nr. 2 indsættes som nyt nummer:»01. I§ 22indsættes somstk. 7:»Stk.7.Miljøministeren kan fastsætte reg-ler om genoptagelse af sager, hvor tilladelse er meddelt.« «
[Hjemmel til at fastsætte regler om genoptagelse af tilladelser meddelt efterkap. 4 i lov om vandforsyning m.v.]

z)

Den under nr. 4 foreslåede § 74 c affattes således:»

§ 74 c.

Miljøministeren kan fastsætte regler om, at bestemte typer af sa-ger skal behandles og afgøres samtidig med afgørelser efter anden relevantlovgivning. «
[Konsekvens af ændringsforslag y]
BemærkningerTil nr. yÆndringsforslaget indebærer, at miljøministeren bemyndiges til at fastsætteregler om genoptagelse af meddelte vandindvindingstilladelser efter kap. 4 ilov om vandforsyning m.v., herunder når en vedtaget vandplan eller enkommunal handleplan kræver det. Det skal endvidere være muligt at genop-tage meddelte vandindvindingstilladelser, der er påklaget til Miljøklagenæv-net, når en vedtaget vandplan eller kommunal handleplan kræver det.Hjemlen skal også kunne anvendes i forbindelse med den samtidige sags-behandling af dambrugssager, som foreslået i § 74 c.
2
Hjemlen skal herunder også kunne anvendes til at udstede regler om gen-optagelse af en vandindvindingstilladelse, samtidig med at en miljøgodken-delse meddeles eller revurderes. Genoptagelse af en meddelt, tidsbegræn-set vandindvindingstilladelse vil dog altid ske efter en konkret vurdering afden konkrete regulering af dambruget, og den fornyede vurdering af vand-indvindingstilladelsen vil alene kunne ske, således at den tilpasses i forholdtil den verserende sag efter miljøbeskyttelsesloven (miljøgodkendelse til etbestående dambrug, ændring eller udvidelse af et bestående dambrug ellerrevurdering af en tidligere meddelt miljøgodkendelse til et bestående dam-brug).
Til nr. zÆndringsforslaget er en konsekvens af ændringsforslaget nr. y. Forslagetindebærer, at den foreslåede § 74 c alene indeholder hjemmel for miljømi-nisteren til at fastsætte regler om samtidig sagsbehandling, medens hjem-melen til at fastsætte regler om genoptagelse af tilladelser til vandindvindingvil være omfattet af den foreslåede § 22, stk. 7, jf. bemærkningerne til nr. y.
Inger Støjberg
/
Helle Pilsgaard
3