Retsudvalget 2009-10
L 49
Offentligt
756850_0001.png
756850_0002.png
756850_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
13. november 2009Strafferetskontoret2009-730-1017FRM41000
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven og lov om politiets virksomhed (Styrket ind-sats mod omfattende forstyrrelse af den offentlige orden m.v.) (L 49),som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. okto-ber 2009.
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lov om ændring af straffelo-

ven og lov om politiets virksomhed (Styrket indsats mod omfattende

forstyrrelse af den offentlige orden m.v.) (L 49):

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 30. oktober2009 fra Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920, jf. REU L49 – bilag 2.”

Svar:

I henvendelsen omtalt i spørgsmålet udtrykker Stilladsarbejdernes Bran-cheklub af 1920 bl.a. bekymring for, om de foreslåede strafskærpelserogså vil finde anvendelse over for deltagere i faglige aktioner.Som der nærmere er redegjort for i lovforslagets bemærkninger, læggesder som led i en styrkelse af indsatsen mod omfattende forstyrrelse af denoffentlige ro og orden mv. op til en væsentlig skærpelse af straffene forvisse overtrædelser af straffelovens §§ 119, stk. 3, og 291, samt visseovertrædelser af ordensbekendtgørelsen, når overtrædelsen sker i forbin-delse med omfattende uroligheder mv., jf. nedenforLovforslaget indebærer ingen nykriminalisering af handlinger, som i dager lovlige, og de forhold, som i givet fald vil blive omfattet af de foreslå-ede strafskærpelser, er således allerede i dag strafbare.Strafskærpelserne vil efter lovforslaget alene finde anvendelse på for-hold, som begås, mens eller i umiddelbar forlængelse af, at der i områdetforegår grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden, jf. herved straffe-lovens § 134 a. Som anført i lovforslagets bemærkninger skal der såledesvære en tidsmæssig og geografisk sammenhæng mellem overtrædelsenog den grove forstyrrelse af den offentlige ro og orden. Det er endvidereen betingelse, at de pågældende har forsæt (f.eks. kendskab) til, at der iområdet foregår sådanne uroligheder.Fysiske blokader mv. som led i faglige aktioner vil ikke i sig selv væreomfattet af de foreslåede strafskærpelsesregler. De foreslåede regler vilsom nævnt alene finde anvendelse, hvis der begås visse nærmere angivnelovovertrædelser, og der samtidig i området foregår grov forstyrrelse afden offentlige ro og orden, jf. herved straffelovens § 134 a.Selv hvis der i forbindelse med en faglig aktion f.eks. lægges hindringer ivejen for politiets arbejde (hvilket som nævnt allerede i dag vil være2
strafbart efter straffelovens § 119, stk. 3), vil de foreslåede strafskærpel-sesregler således kun finde anvendelse, hvis der samtidig foregår grovforstyrrelse af ro og orden på offentligt sted, jf. herved straffelovens §134 a. Afgrænsede slagsmål, som f.eks. involverer mindre grupper af ak-tionerende, kan ikke i sig selv antages at indebære, at der foregår en så-dan grov forstyrrelse af offentlig ro og orden.Det tilføjes, at Rigsadvokaten har oplyst, at man ikke umiddelbart er be-kendt med nyere tilfælde, hvor der som led i en faglig aktion mv. er sketdomfældelse for overtrædelse af straffelovens § 134 a.I henvendelsen fra Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920 beskrives toeksempler på faglige aktioner, hvor brancheklubben spørger, om de fore-slåede strafskærpelser ville finde anvendelse. Rigspolitiet har oplyst, atder i forbindelse med de aktioner, som er omtalt i spørgsmålet, efter poli-tiets vurdering ikke var tale om grov forstyrrelse af ro og orden på offent-ligt sted, og der er således ikke rejst sigtelse mod nogen for overtrædelseaf straffelovens § 134 a. De foreslåede strafskærpelsesregler ville såledesi givet fald ikke finde anvendelse.
3