Retsudvalget 2009-10
L 49
Offentligt
755803_0001.png
755803_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
12. november 2009Strafferetskontoret2009-730-1017JEE42333
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven og lov om politiets virksomhed (Styrket ind-sats mod omfattende forstyrrelse af den offentlige orden m.v.) (L 49),som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. no-vember 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen(SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til lov om ændring af straffelo-

ven og lov om politiets virksomhed (Styrket indsats mod omfattende

forstyrrelse af den offentlige orden m.v.) (L 49):

”Hvad skal der til for, at borgeren har fortsæt til uroligheder,herunder om det er nok, at deltageren registrerer, at der fore-går "noget"/nogen smider med ting foran sig?”

Svar:

Det er anført i lovforslagets bemærkninger, at det er en forudsætning for,at de foreslåede strafskærpelsesbestemmelser finder anvendelse, at denpågældende har forsæt (f.eks. kendskab) til, at der i området foregår grovforstyrrelse af den offentlige ro og orden.Svarende til, hvad der i øvrigt gælder for strafskærpelsesbestemmelser,indebærer kravet om forsæt, at den pågældende skal have kendskab mv.til de faktiske forhold, som udgør de skærpende omstændigheder. Der vilsåledes være det fornødne forsæt, hvis en person, som begår de omhand-lede lovovertrædelser, f.eks. er klar over, at der samtidig i området fore-går de handlinger, som indebærer, at der foreligger grov forstyrrelse afden offentlige ro og orden. Det er ikke en betingelse, at den pågældendeselv mener, at handlingerne udgør en sådan grov forstyrrelse.Det beror i øvrigt på en konkret vurdering af omstændighederne i denenkelte sag, om den pågældende må anses for at have handlet forsætligt.Hvis anklagemyndigheden ikke kan føre det fornødne bevis for, at denpågældende har handlet forsætligt, vil de foreslåede strafskærpelsesreglerikke kunne anvendes.
2