Retsudvalget 2009-10
L 49
Offentligt
759445_0001.png
759445_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
18. november 2009Strafferetskontoret2009-730-1017JFL40227
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 75 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven og lov om politiets virksomhed (Styrket ind-sats mod omfattende forstyrrelse af den offentlige orden m.v.) (L 49),som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. no-vember 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 75 vedrørende forslag til lov om ændring af straffelo-

ven og lov om politiets virksomhed (Styrket indsats mod omfattende

forstyrrelse af den offentlige orden m.v.) (L 49):

”Ministeren bedes præcisere, hvilke typesituationer lovfor-slaget retter sig imod og komme med klare eksempler på ty-pesituationer, der kan være omfattet?”

Svar:

Som der nærmere er redegjort for i lovforslagets bemærkninger, vil deforeslåede strafskærpelsesregler f.eks. kunne anvendes i tilfælde, hvor engruppe af personer i forbindelse med, at der i et område er grov forstyr-relse af den offentlige ro og orden, søger at hindre adgangen til området(eksempelvis ved at ”hægte sig sammen” for at blokere adgangsveje mv.)og således hindrer politiets eller redningsmandskabs arbejde, eller hvoren gruppe af personer i fællesskab søger at hindre politiet i at anholdedem ved f.eks. at holde fast i hinanden, jf. straffelovens § 119, stk. 3. Be-stemmelserne vil også kunne anvendes i en situation, hvor en gruppe afpersoner forsøger at hindre politiet i at forfølge og anholde uromagere,som forsøger at stikke af fra området for at undgå at blive anholdt.Tilsvarende vil de foreslåede strafskærpelsesbestemmelser kunne anven-des i tilfælde, hvor der begås forskellige former for hærværk i forbindelsemed, at der i området er grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden.Afhængig af de konkrete omstændigheder vil personer, som i forbindelsemed sådanne uroligheder overtræder straffelovens § 119, stk. 3, om athindre bl.a. politiets arbejde eller straffelovens § 291 om hærværk, kunneanses for at være deltagere i urolighederne og for at handle efter aftaleeller flere i forening, og de vil i så fald tillige kunne straffes for overtræ-delse af straffelovens § 134 a. De foreslåede strafskærpelsesbestemmel-ser finder imidlertid anvendelse, selv om de pågældende ikke kan straffesfor overtrædelse af straffelovens § 134 a, fordi de ikke i den konkrete si-tuation kan anses for at være deltagere i den grove forstyrrelse af den of-fentlige ro og orden, jf. herved også besvarelsen af spørgsmål nr. 43 fraFolketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget.
2