Socialudvalget 2009-10
L 57 Bilag 9
Offentligt
760651_0001.png
760651_0002.png
Espergærde d. 03-09-2009.
Kære politikere.
Jeg skriver på vegne af min lille klub Beethoven ( en TSK(TegnStøttetKommunikation) og social klub ) vi er 11 personer, der har behovfor tolkning, samt på vegne af Høreforeningen Helsingør Lokalafdeling, med ca.150 personer.Vi har med gru læst det lovforslag, på Høreforeningens hjemmeside, som Ipolitikere er ved at strikke sammen. Det meste er rigtig rigtig godt, I har fåetdækket det meste ind.

Det der er meget vigtigt for os døvblevne, er det sociale samvær:

Når vi er samlet er vi nød til at bruge tolke, for vi er en blandet flok, nogle derer noget øvede TSK-brugere, og nogle, der slet ikke kan bruge TSK., brugerskrivetolke, for ellers har vi meget svært ved at kommunikere sammen. Deropstår tit forvekslinger, når vi ikke kan skelne ordene der bliver sagt, så vibruger mange kræfter på at få rettet op på de forvekslinger der opstår heletiden.

Familietræf:

Jeg selv er rimelig døv, så det med familiefester er et stort problem, jeg kanslet ikke høre hvad den person der sidder på hver side af mig, eller alle deandre, for det vi døve hører er en rigtig god gang støj, helt uden ord. For entensiger vi nej tak, eller også sidder vi i det ene hjørne og siger ingenting, og såfår vi at vide, at det døve spektakkel kan jo ikke høre noget, det er megetfrustrerende. Og så bliver vi væk alligevel.

Det med 7 timer:

Det med de 7 timers bank, er også godt. Men 7 timer er for lidt, vi vil foreslået sted mellem 20 og 25 timer per person om året. Så kan I evaluere efter 2 til4 år. Det er klart at nogle ikke har behov for så mange timer, andre fleretimer.Det er de problemer vi løber ind i, hvis I gennemfører det lovforslag der nu erfremsat. Det er det vi må leve med hver dag, at vi ikke kan høre hvad derbliver sagt, det tærer meget på vores kræfter, så det ender tit med at vi bliverhjemme, for vi taber jo alligevel kampen mod de hørende.Alle de punkter I har sat op er som sagt rigtig gode, men så må I holdeSygehuses, Statens og Kommunernes personale i ørene, så de overholderjeres love, og ikke som vi oplever alle vegne, at det er ikke deres bord.Det kan vi godt forstå de siger, for de aner ikke noget om de love, der blivervedtaget i folketinget som vedrører disse områder! De ser på pengene for deved ikke noget om hvem der betaler. Et andet problem er, at vi ikke kan fåtolke med få timers varsel, endda fra den ene dag til den anden. Det er deproblemer vi møder f.eks. på sygehusene, når vi kan få tolke er vi udskrevetforinden, og så ved vi stadig ikke hvad lægerne fortalte os, om hvad vi fejler.Vi håber at I vil se med nye øjne på de ting vi har skrevet om.
Med venlig hilsenNiels Garboe.Hyrdevej 8. 3060 Espergærde.Tlf: 27 35 75 10Mail:[email protected]