Socialudvalget 2009-10
L 57 Spørgsmål 3
Offentligt
756716_0001.png
756716_0002.png

Socialudvalget

Til:

Dato:

Indenrigs- og socialministeren13. november 2009
Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:

L 57

Forslag til lov om tolkning til personer med hørehandicap.Af indenrigs- og socialministeren (Karen Ellemann).

Spørgsmål 3

Ministeren bedes redegøre for, om det kan overvejes at udvikle en fleksibeltimebank, forstået på den måde at døvblinde eller andre særligt svage døve kanfå tildelt en ekstra del af timebanken, når den skal revideres efter et vist forløb.

Spørgsmål 4

Ministeren bedes redegøre for, om det kan overvejes at udvikle et system, hvoren bruger skal kunne få tolkning umiddelbart, mens regningen efterfølgendesendes til den sektoransvarlige, forudsat at der i følge reglerne er ret til tolkning,men hvor den sektoransvarlige enten ikke vil vedkende sig ansvaret eller ikkekan leve op til dette på grund af mangel på tolkeadgang, f.eks. i tilfældet med envordende far, som er døv, og som ikke kan få tolkning til besøg hos jordmoder,fødselsforberedelse osv.

Spørgsmål 5

Ministeren bedes kommentere et forslag om, at der udarbejdes en regulær ogklar vejledning til brugerne af tolkning omfattende også sektortolkning, som skaludformes, så det er gennemsigtigt og let at bruge, og så klagemulighedernefremgår klart.

Spørgsmål 6

Ministeren bedes oplyse, om en handicappolitiker vil kunne tage tolk med tiludlandet, hvis det er en del af dennes arbejde som politiker?

Spørgsmål 7

Ministeren bedes redegøre for, hvordan der sikres en gnidningsfri overgang tilden nye tolkeordning for brugerne med virkning fra den 1. januar 2010?
1/2

Spørgsmål 8

Ministeren bedes redegøre for, om det kan overvejes at udvikle en ordning, hvorman får et kontantbeløb udbetalt, så det bliver muligt enten at medtage en tolktil udlandet eller efterspørge en tolk i udlandet, hvis det er muligt for brugerne atkommunikere med en udenlandsk tolk?

Spørgsmål 9

Ministeren bedes oplyse, hvor mange personer, der i dag benytter tolkning tilandre opgaver, end de der er omfattet af rettigheden til tolkning med det nyeforslag, dvs. hvor mange personer bruger i dag tolkning til de områder, der ifremtiden vil blive omfattet af 7-timersreglen, og i hvilket omfang finder det sted iintervallerne 0-7 timer, 7-10 timer og over 10 timer?

Spørgsmål 10

Kan ministeren bekræfte, at der ud fra en gennemsnitsbetragtning, er forskel påforbruget af timer til tolkning alt efter om man er døv, hørehæmmet ellerdøvblind?
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).Svaret bedes sendt elektronisk til spørgeren på[email protected]og til[email protected].
På udvalgets vegne
Martin Henriksenformand.
1/2