Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
L 65 Bilag 1
Offentligt
755035_0001.png
755035_0002.png
NOTAT
3. november 2009
Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lovom Arbejdsmarkedets Tillægspension og lov om beskat-ning af pensionsordninger m.m. (Forlængelse af den sær-lige udbetalingsmulighed i Særlig Pensionsopsparing ogafvikling af ordningen)
Sagsnr. 2009-0012669JAIC/PENST/ADD
Følgende organisationer mv. er hørt over lovforslaget:ATP, Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), Forsikring og Pension, Finansrådet, In-vesteringsforeningsrådet, Grønlands Hjemmestyre og Rigsombuddet på Færøerne.

ATP

bemærker, at man med stor tilfredshed har noteret sig, at beskæftigelsesmini-steren med lovforslaget har taget initiativ til at sikre de resterende SP-medlemmersinteresser bedst muligt. Derudover har ATP ingen bemærkninger til lovforslaget.

LD

har meddelt, at man ikke har bemærkninger til lovforslaget.

Forsikring og Pension

bemærker, at man fuldt ud kan støtte lovforslagets hoved-formål; at afvikle SP-ordningen. Forsikring og Pension bemærker endvidere, at for-slaget ikke tydeligt anviser, hvad andre aktører end ATP skal gøre ved indeståen-der, der ikke kan udbetales til kontohaver pga. manglende kendskab til kontohave-rens NemKonto og/eller opholdssted. Forsikring & Pension anfører endeligt, atman er uforstående over for konklusionen om, at lovforslaget vil indebære perma-nent flere løbende indtægter.Kommentar:I lovforslaget er det nu præciseret, at pligten til at overgive SP-midler - der ikkekan udbetales eller flyttes efter ønske fra berettigede – til administration i ATP ef-ter den 1. oktober 2010 gælder for alle SP-administratorer. Det er efter den 1. ok-tober 2010 ATP, der indestår for administrationen samt udbetaling til den beretti-gede eller dennes bo. Lovforslaget er blevet justeret således, at det ikke længerefremgår, at overførsler til pensionsselskaberne af SP-midler vil medføre en perma-nent løbende indtægt for såvel institut som for den berettigede.

Finansrådet

har i høringssvaret anført, at forslaget tilsiger, at anmodning om over-flytning af en SP-ordning til anden ratepension eller en pensionsordning med lø-bende udbetalinger senest skal være foretaget den 30. april 2010. Finansrådet øn-sker i den forbindelse, at der tages hensyn til, at SP-kontoens midler kan være pla-ceret på ordninger, hvor der gælder opsigelsesfrister. Finansrådet tilføjer, at det forSP-konti i et pengeinstitut med en LD-opsparing, kun er SP-delen, der kan overfø-res til en anden ordning. Finansrådet ser det som uhensigtsmæssigt, at kontohaverikke kan foretage en § 41-overførsel af denne del til en anden pensionsordning, idetdette kan ske, hvis man overfører direkte fra LD til en pensionsordning i et penge-institut.
Endeligt anfører Finansrådet, at der mangler en præcisering i pensionsbeskatnings-loven af, hvordan og efter hvilke regler allerede igangsatte udbetalinger kan fort-sættes.Kommentar:Anmodninger om flytning til andre pensionsordninger skal være ATP i hænde in-den 1. maj 2010. Det forudsætter derfor, at såvel banker som pensionsselskaberkan foranstalte anmodning om flytning inden dette tidspunkt. Det er på baggrundaf høringssvarene blevet præciseret i lovforslaget, at også midler hidrørende fraLD kan overføres til andre ordninger uden skatte- og afgiftsmæssige konsekvenser.Det er foreslået, at flytning kan ske til en ratepension eller pensionsordning medløbende ydelser. Det svarer til principperne i pensionsbeskatningsloven for over-førsel, hvorefter der som hovedregel kan foretages afgiftsfri overførsel mellem pen-sionsordninger, når den modtagende pensionsordning har samme eller længereudbetalingsprofil som den afgivende. For så vidt angår spørgsmålet om, hvordanog efter hvilke regler allerede igangsatte udbetalinger kan fortsættes, er lovforsla-get blevet præciseret.Der er ikke modtaget bemærkninger fra Investeringsforeningsrådet, GrønlandsHjemmestyre og Rigsombuddet på Færøerne.
2