Boligudvalget 2009-10
L 78
Offentligt
779927_0001.png
779927_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
23. december 2009

Besvarelse af spørgsmål 1 ad L 78 stillet af Boligudvalget den 9. de-

cember 2009.

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 1:

Ministeren bedes redegøre for, hvordan den privatøkonomiske rentabilitetudregnes i forhold til komponenternes levetid, herunder om der i den for-bindelse er taget højde for svingende energipriser i komponenternes leve-tid.

Svar:

Det følger af lovforslagets almindelige bemærkninger pkt. 2.1, at kompo-nentkravene vil være privatøkonomisk rentable.Den privatøkonomiske rentabilitet for forbrugeren udregnes på baggrundaf rentabilitetsligningen, som er fastlagt i bygningsreglementet, og somallerede i dag anvendes til at beregne rentabilitet på de gældende kompo-nentkrav. Rentabilitetsligningen ligger også til grund for udarbejdelse afenergimærker af bygninger.Et komponentkrav er rentabelt, når meromkostningen til indkøb af kom-ponenten med god margin tjenes hjem ved energibesparelsen over kom-ponentens levetid. Helt konkret fastlægger rentabilitetsligningen, at be-sparelsen over komponentens levetid skal tjene investeringen hjem 1,33gange.For at kunne udregne hvilken energibesparelse komponenten løbende til-vejebringer, kræves data om energipriser. Her anvendes den energipris,som private forbrugere betaler for energiforbrug til rumopvarmning, pådet tidspunkt kravet fastlægges.Udgangspunktet er således den nugældende energipris. Det skyldes, at detikke med sikkerhed kan siges, hvad den konkrete energipris i et fremti-digt år vil være.Det Internationale Energiagentur har vurderet, at energipriserne genereltvil være stigende over de næste 20 år. Dermed vil de krav, der fastsættes i2010, over tid give større nettobesparelser for forbrugerne, hvis energipri-serne stiger. Kravene vil dermed i endnu højere grad være rentable forforbrugeren.
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Komponentkravene vil – som alle andre bestemmelser i bygningsregle-mentet – blive revideret løbende.Når bygningsreglementet næste gang skal revideres, vil det således blivevurderet, om den teknologiske udvikling såvel som udviklingen i energi-priserne giver anledning til at ændre komponentkravene.Såfremt komponentkravene i fremtiden ændres, skal de fortsat være pri-vatøkonomisk rentable, jf. lovforslagets almindelige bemærkninger pkt.2.1.Der henvises i øvrigt til lovforslagets almindelige bemærkninger pkt. 2.1.