Boligudvalget 2009-10
L 78
Offentligt
789023_0001.png
789023_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
25. januar 2010

Besvarelse af spørgsmål 13 ad L 78 stillet af Boligudvalget den 20.

januar 2010 efter ønske fra Thomas Jensen (S).

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 13:

Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at de gode og konkrete tiltag til re-duktion af energiforbruget ikke skaber andre problemer, f.eks. med fugt,dårligt indeklima og deraf følgende problemer med skimmelsvamp ogandre sundhedsskadelige problemer?

Svar:

Det er vigtigt at sikre, at vores boliger har et sundt indeklima. Derfor vilfastsættelsen af komponentkravene ske under hensyn til, at kravene skalmedvirke til at sikre et sundt og behageligt indeklima, jf. lovforslagetsalmindelige bemærkninger pkt. 2.1.Gode byggekomponenter fremmer et sundt indeklima. Men det er natur-ligvis vigtigt, at fx efterisoleringsarbejder udføres byggeteknisk korrekt.Således medfører øget isolering - rigtig udført - at husets vægge, gulve oglofter bliver varme, så der ikke længere dannes kondens og dermed gro-bund for skimmelsvamp.Ved bygningsændringer er det vigtigt, at håndværkerne har viden om denkorrekte byggetekniske udførelse af arbejdet. Dette vejledes der allerede idag om i vejledningen til bygningsreglementet.Når der fastsættes komponentkrav i bygningsreglementet, tages der altidhensyn til at sikre et sundt indeklima. Det vil også gælde de krav, derfastsættes i medfør af lovforslaget. Eksempelvis vil de kommende krav tilenergibesparende vinduer indeholde et krav om overfladetemperatur påvinduesrammer, så risikoen for kondens på nye rammer kan undgås, hvisder er tilstrækkelig ventilation i boligen.Regeringen har yderligere taget initiativ til at etablere et videncenter forenergibesparelser. Videncenteret skal rådgive og informere håndværkereog andre af byggeriets parter om energibesparende tiltag i bygninger, oghvordan disse udføres byggeteknisk korrekt.Endelig vil der, som led i regeringens strategi for reduktion afenergiforbruget i bygninger, blive foretaget en evaluering af erfaringernemed indeklima og komfort i de allerede opførte lavenergiklasse 1 og 2
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
bygninger og passivhuse forud for, at 2020-målsætningen om reduktionaf energiforbruget med 75 pct. fastsættes som konkrete byggetekniskekrav.Der henvises i øvrigt til lovforslagets almindelige bemærkninger pkt. 2.1.