Boligudvalget 2009-10
L 78
Offentligt
789037_0001.png
789037_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
25. januar 2010

Besvarelse af spørgsmål 17 ad L 78 stillet af Boligudvalget den 20.

januar 2010 efter ønske fra Anita Knakkergaard (DF).

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 17:

Hvilke initiativer agter ministeren at tage til reduktion af energiforbrugeti nye bygninger med mindst 75 pct. i 2020 og vedr. testning ved hjælp afeksperter af beboernes sundhedsmæssige tilstand grundet indeklima i dis-se boliger? Agter ministeren at opføre et antal prøvehuse og i givet faldhvor mange, hvornår og i hvor mange år skal testen foregå? Eller agterministeren som nu, at lade befolkningen opføre et større antal lavenergi-huse klasse 2 og 1( spm. 4), uden der foreligger undersøgelse af indekli-maet (spm.5) med de korrekte komponenter?

Svar:

Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål 5 ad L 78, findes derhverken danske eller udenlandske undersøgelser, der tyder på, at derskulle være indeklimaproblematikker, som er specielt knyttet tillavenergibygninger.Der er i Danmark og i resten af Europa igennem mange år byggetlavenergibygninger, og de bygninger, der opføres i dag, bygger på disseerfaringer.Når det gælder et sundt indeklima, er der således ikke i dag noget, dertyder på, at beboere i lavenergiklasse 1 og 2 bygninger er udsat forsærlige indeklimagener. Tværtimod giver disse bygningers gode isoleringog tæthed færre traditionelle indeklimaproblemer med fx kolde overfladerog risiko for kondens bag møbler og dermed mindre risiko forskimmelsvamp.Når det gælder fastsættelsen af konkrete energikrav, der skal udmøntemålsætningen om, at nye bygninger i 2020 skal bruge 75 pct. mindreenergi end i dag samt den langsigtede vision om plusenergibyggeri, har vibrug for mere byggeteknisk viden og erfaringer med laveenergibyggeri.Derfor indføres det samlede mål for energiforbruget i nye bygningertrinvist med 25 pct. i 2010, 25 pct. i 2015 og 25 pct. i 2020, så der kanske en udvikling og erfaringopsamling, som kan muliggøre realiseringenaf regeringens meget ambitiøse mål.
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Det er også derfor, at regeringen som led i strategien for reduktion afenergiforbruget i bygninger vil evaluere erfaringerne med indeklima ogkomfort i de allerede opførte lavenergiklasse 1 og 2 bygninger ogpassivhuse forud for, at 2020-målsætningen udmøntes i konkretebyggetekniske krav, jf. besvarelsen af spørgsmål 5 ad L 78.Jeg kan i øvrigt oplyse, at lovforslaget ikke omhandler energikrav tilny-byggeriog dermed ikke omhandler krav til opførelsen af lavenergibygge-ri. Lovforslaget omhandler primært komponentkrav i forbindelse medombygning og renovering afeksisterendebyggeri.Endelig skal det nævnes, at der i forbindelse med globaliseringsforhand-lingerne i efteråret 2010 blev afsat 760 mio. kr. til en pulje til grøn om-stilling og erhvervsmæssig fornyelse. Fonden skal forbedre rammernefor, at danske virksomheder kan udnytte den stigende globale efterspørg-sel efter grønne løsninger, som blandt andet klimaudfordringerne medfø-rer. Fremme af nye løsninger til plusenergibyggeri ligger således indenfor fondens rammer. Det er en forudsætning for støtte af et initiativ, at detlever op til nærmere tildelingskriterier og godkendes af den bestyrelse,der vil blive nedsat for fonden.