Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
L 83
Offentligt
786774_0001.png
786774_0002.png
Folketingets Miljø- og PlanlægningsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. SNS-501-00121Den 19. januar 2010

Ministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lov

om udstykning og salg af visse sommerhusgrunde tilhørende staten

(L 83) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg den 7. janu-

ar 2010.

Spørgsmål nr.1

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 6. januar 2010 fra Forenin-gen Samarbejdende Lejerforeninger i Vestkystens Klitplantager, jf. L 83-bilag 3.

Svar

Jeg kan oplyse, at der i forbindelse med de sidst foretagne udbud indtil vi-dere er solgt 10 grunde ved Bjerghuse i Fjand. Der er solgt 2 grunde vedLakolk på Rømø, mens der indtil videre ikke er solgt nogen grunde ved Ve-jers. Lejerne i disse områder har fået en periode på 5 år fra tilbuddet er gi-vet hvor de kan vende tilbage og evt. købe grunden til en fornyet vurdering,hvis de f.eks. ikke har mulighed for at købe grunde i første omgang. Nyeejere af husene på grunden vil ligeledes blive tilbudt at købe grunden.Når Miljøministeriet sælger ejendomme, så sker det til markedsprisen.Når Miljøministeriet sælger fast ejendom følges Finansministerietscirkulære, der siger, at ejendommes kontantpris skal vurderes af én eller toejendomsformidlere. Desuden skal SKAT- i følge Budgetvejledningen -godkende handelsvilkårene, herunder prisen.De skøn over priserne for grundene, der er foretaget i forbindelse medudarbejdelsen af lovforslaget er foretaget under meget betydelig usikker-hed, sådan som det også fremgår af bemærkningerne til lovforslaget. Det ervurderet, at grundene i snit kan indbringe 800.000 kr. pr. grund, hvilket ba-serer sig på tidligere vurderinger og salgspriser i området. Priserne pågrundene varierer alt efter markedet. Desuden vil priserne variere alt efterstørrelse og beliggenhed.Forud for salget vil grundene, efter at udstykningerne er foretaget, blivevurderet konkret af 1-2 lokale mæglere og derefter af SKAT.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Grundene vil i lighed med de grunde, der allerede er solgt, blive vurderetsom en grund uden hus på. Dette er begrundet i, at det ved salg uden of-fentligt udbud til lejerne skal sikres, at staten får markedsprisen og at lejerneikke begunstiges af, at have haft mulighed for at leje grunden i en årrække.Det bemærkes, at en vurdering af grunden med hus skønnes at give enlavere vurdering end af grunden alene, idet mange købere ønsker mulighe-den for at præge huset selv.Foreningen Samarbejdende Lejerforeninger i Vestkystens Klitplantager harendvidere i henvendelsen rejst spørgsmål om ændring af lokalplanens be-stemmelser om størrelsen af de berørte sommerhuse i Blokhus Klitplanta-ge, som i dag højst kan udgøre 100 m2 pr. hus.Det er en forudsætning for mig, at udstykning og salg af sommerhusgrun-dene kan ske uden at slække på hensyn til natur og landskab. Det forelig-gende lovforslag fraviger i overensstemmelse hermed alene lokalplanen forså vidt angår det eksisterende udstykningsforbud. Som det fremgår af be-mærkningerne til lovforslagets § 2 vil den restriktive praksis for ændringer ieksisterende bebyggelse på fredskovspligtige arealer fortsat gælde. Detindebærer, at der alene kan gives dispensation fra skovloven til mindre ud-videlser efter et konkret skøn.
Inger Støjberg
/
Hans Henrik Christensen
2