Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
L 85 , L 85 A , L 85 B
Offentligt
802934_0001.png
802934_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 22. februar 2010Sagsnr.: 3771
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22.januar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 2 (ad L 85 – spørgsmål 2), som hermed besvares.

Spørgsmål 2:

”Vil ministeren redegøre for antallet af sundhedsrådgivningsbesøg i svinesektoren i dag,og når lovforslaget er gennemført?”

Svar:

Fødevarestyrelsen har oplyst, at den eksisterende ordning med frivilligsundhedsrådgivning for svin indebærer ca. 22.000 sundhedsrådgivningsbesøg om året.I henhold til de nuværende frivillige regler om sundhedsrådgivningsaftaler for svin skaldyrlægen som minimum aflægge 12 sundhedsrådgivningsbesøg om året i den enkeltebesætning. Ordningen skelner ikke mellem de forskellige besætningstyper, dvs. at so- ogsmågrisebesætninger har samme antal minimumsbesøg som slagtesvinebesætninger.Erfaringsmæssigt er der flest sygdomsproblemer og størst antibiotikaforbrug i so- ogsmågrisebesætningerne.Med lovforslaget lægges der op til, at alle større sobesætninger og besætninger medsmågrise skal have mindst 12 årlige sundhedsrådgivningsbesøg, medmindre deindplaceres i ”God landmandspraksis”, dvs. besætninger som samtidig efterlevergældende lovgivning og er uden sanktioner i form af bøde eller dom. Disse besætningerfår fremover mindst ni sundhedsrådgivningsbesøg om året.Besætninger med slagtesvin skal fremover minimum have seks årlige rådgivningsbesøg;dog kan besætninger i ”God landmandspraksis” nøjes med minimum fire årlige besøg.Denne konsekvens er en væsentlig del af den målrettede indsats og denincitamentstruktur med henblik på styrkelse af dyresundheden og dyrevelfærden, somblev aftalt i veterinærforliget.
Antallet af svinebesætninger i ”God landmandspraksis” kendes naturligvis ikke, førloven er vedtaget, og de nye regler om sundhedsrådgivning har været i kraft i et visttidsrum. Det er dog forventningen, at ca. 80 % af besætningerne på sigt vil blive placereti ”God landmandspraksis”.Dette skøn indikerer, at der efter reglernes ikrafttræden vil være krav om gennemførelseaf mindst 18.000 rådgivningsbesøg. Det reducerede antal obligatoriske besøg skyldesprimært de færre besøg i besætninger i ”God landmandspraksis. Tallet omfatter også ca.800 rådgivningsbesøg i svinebesætninger, der i dag ikke har indgået en frivillig aftale,og som fremover bliver omfattet af kravet om obligatorisk sundhedsrådgivning.
Eva Kjer Hansen
/Heidi Søltoft
2