Uddannelsesudvalget 2009-10
L 98 Bilag 3
Offentligt
787733_0001.png
787733_0002.png
787733_0003.png
Økonomi- ogkoncernafdelingenFrederiksholms Kanal 251220 K. København K.Tlf. 3392 5000Fax 3392 5547E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44

Notits om de administrative konsekvenser af Sydslesviglovforsla-

get

Det fremgår af Forslag til Lov om Sydslesvigudvalget og tilskudsordnin-ger på undervisningsministerens område for det danske mindretal i Syd-slesvig, at op til 2,4 mio. kr. af bevillingen til Sydslesvig forventes an-vendt til den udvidede sekretariatsbetjening og de nye opgaver i Under-visningsministeriet, svarende til 3,5 årsværk. I det følgende gives en kortuddybning af dette tal.

Baggrund for udgiftsskøn

Indeholdt i udgiftskønnet er midler til udvalgets rejseaktiviteter, til eks-pertbistand (ex. arkitektbistand), øvrig drift og generel overhead. Detskønnes, at udgifterne hertil vil udgøre ca. 0,6 mio.Udgifterne til sekretariatsbistand og nye opgaver er i lovforslaget skønnettil at udgøre 1,8 mio. kr., svarende til 3½ årsværk. Undervisningsministe-riet agter indtil videre at anvende 1,3 mio. kr. årligt, inklusiv overheadmv., svarende til 2,5 årsværk på denne opgave.Afhængigt af erfaringerne med arbejdsbelastningen i sekretariatet, vil deresterende 0,5 mio.kr., svarende til ca. 1 årsværk, på sigt kunne anvendestil udvidelse af sekretariatsbetjeningen og nye opgaver, jf. punkt 4 i be-mærkninger til lovforslaget.

Nye opgaver i UVM

Grunden til, at der skal anvendes flere ressourcer på administration, skalfindes i den kritik, Rigsrevisionen har rejst af tilskudsordningen, jf. her-under:"Det er Rigsrevisionens samlede vurdering, at tilskuddet til pædagogiskog kulturel virksomhed i Sydslesvig ikke forvaltes, så det er klart, hvadtilskuddet gives til, og om tilskuddet har effekt. Det skyldes, at en bety-delig del af de almindelige opgaver, som en statslig tilskudsyder skal vare-tage, ikke varetages i den nuværende model for forvaltning af tilskuddet.Rigsrevisionen anbefaler derfor, at undervisningsministeren etablerer enmere tidssvarende model for forvaltningen af tilskuddet til Sydslesvig,
14. januar 2010Sags nr.:131.29F.121
2hvor hele den almindelige tilskudsforvaltning varetages af Undervis-ningsministeriet, mens Seksmandsudvalget varetager forbindelsen mel-lem Folketinget og det danske mindretal i Sydslesvig. I øvrigt bør til-skudsordningen have hjemmel i lov frem for den nuværende tekstan-mærkning til finansloven. I en sådan lov bør formålet med tilskuddet ogkriterierne for at modtage tilskuddet præciseres væsentligt. Undervis-ningsministeriet har tilkendegivet, at man er indstillet på at udarbejde enlov om tilskud til danske kulturelle anliggender i Sydslesvig, der bl.a. an-giver formål og fastlægger de overordnede rammer for tilskuddet."Oprettelsen af et egentligt sekretariat med en øget bemanding skal ses påbaggrund af anbefalingen om at etablere en mere tidssvarende model foradministrationen af tilskuddet, således at "de almindelige opgaver som enstatslig tilskudsyder skal varetage" bliver løftet. Det indebærer bl.a. føl-gende opgaver for sekretariatet, jf. lovforslaget:1. Modtage ansøgninger om tilskud, herunder også projekttilskud,2. Foretage en vurdering af de indkomne ansøgninger med henblik påforelæggelse for udvalget med henblik på afslag eller indhentelse af enudtalelse fra Undervisningsministeriet om bevilling af tilskud eller lån,herunder indgåelse af resultataftaler. (§ 5, stk. 1 og 2)3. Forelæggelse for udvalget af Undervisningsministeriets udtalelse medhenblik på udvalgets endelige behandling af ansøgningen om tilskud ellerlån, herunder indgåelse af resultataftale. (§ 5, stk. 2)4. Udarbejde afslagsbreve og bevillingsbreve vedrørende tilskud og lånsamt resultataftaler. (§ 5)5. På udvalgets vegne udarbejde regler om ansøgninger. (§ 5, stk. 4)6. På udvalgets vegne udarbejde en forretningsorden (§ 7, stk. 3)7. På udvalgets vegne udarbejde en årlig beretning. (§ 9, stk. 1)8. På udvalgets vegne udarbejde et årsregnskab. (§ 9, stk. 2)9. På udvalgets vegne vedligeholde en hjemmeside med en række oplys-ninger. (§ 10)10. På udvalgets vegne modtage og vurdere de løbende faglige afrappor-teringer etc. fra modtagerne af driftstilskud. (§ 12, stk. 2)11. På udvalgets vegne udarbejde en tilskudspolitik for projekttilskud. (§15, stk. 2)12. På udvalgets vegne modtage årsrapporter og rapporter. (§ 18, stk. 4)13. Forelægge udvalget Undervisningsministeriets årlige opfølgningsrap-port. (§ 19)
314. På udvalgets vegne udarbejde oplæg om afgørelser om sanktioneroverfor tilskudsmodtagere. (§ 20, stk. 1 og 2)