Finansudvalget 2009-10
L 1
Offentligt
765056_0001.png
765056_0002.png
FinansudvalgetChristiansborg
Finansministeren27. november 2009
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 18 af 25. november 2009(L1 - § 7)

Spørgsmål:

Ad § 16.51. SygehuseMinisteren bedes, jf. hans udtalelser om sagen i åbningstalen, skabe klarhed over,hvilken betydning regeringens finanslovsaftale med Dansk Folkeparti har for Re-gion Midtjyllands beslutning om at placere et nyt sygehus i Gødstrup ved Herningog herunder specifikt om Dansk Folkeparti har eller ikke har vetoret overfor detomtalte sygehus’ endelige placering eller om sagen kan betragtes som afsluttet?

Svar:

Efter aftale mellem regeringen og Danske Regioner er de regionale sygehusplanerblevet vurderet af et ekspertpanel med danske og internationale eksperter. På bag-grund af ekspertpanelets indstilling udmeldte regeringen i januar 2009 foreløbigetilsagn for i alt 15 mia. kr., der omfattede de prioriterede projekter i fase 1 med ensamlet investeringsramme på godt 25 mia.kr. inkl. regional egenfinansiering.For fase 2 skal regionerne indsende projekter til ekspertpanelet senest 1. juni 2010.Ekspertpanelet foretager herefter i november 2010 en indstilling til regeringenom, hvordan de resterende midler til sygehuse fra kvalitetsfonden skal udmøntes.Regeringen meddeler foreløbige tilsagn efter drøftelse med Danske Regioner. Somled i fase 2 har ekspertpanelet i sommeren/efteråret 2009 foretaget en før-screening af en række projekter. Fire regioner indsendte projekter, idet RegionSjælland først forventes at have en ny sygehusplan på plads i 2010.Ekspertpanelet har primo oktober 2009 meldt resultatet af før-screeningen ud tilde enkelte regioner. For de enkelte regioner indeholder udmeldingen en positivtilkendegivelse om et nyt sygehus i Aalborg Øst i stedet for renovering/udbygningaf det eksisterende sygehus, et nyt sygehus i Gødstrup ved Herning, en udbygningaf Aabenraa Sygehus, et nyt sygehus i Hillerød samt en udbygning af BispebjergHospital.I forlængelse heraf har regeringen bl.a. i sundhedspakken 2009”Godt på vej mod etsundere Danmark – 8 store skridt der gør et godt sundhedsvæsen endnu bedre”udmeldt, atder kan sættes navn på yderligere fire projekter: Gødstrup, Aabenraa, Hillerød ogBispebjerg, der vil indgå i den samlede, fremtidige sygehusstruktur.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
I finanslovaftalen for 2010 fremgår det endvidere, at regeringen har udmeldt ogDansk Folkeparti konstateret, at et nyt sygehus i Gødstrup indgår i den samlede,fremtidige sygehusstruktur i Danmark.For at sikre de konkrete forudsætninger for en betryggende sygehusbehandling,akutbetjening og præhospital indsats i Holstebro og det øvrige Nordvestjylland vilregeringen anmode Region Midtjylland om at udarbejde en plan herfor inden den1. juni 2010.Endvidere er puljen til facilitering af løsninger i udkantsområder med store af-stande, herunder organisering af nære tilbud, forhøjet til i alt 500 mio. kr.Regeringen og Dansk Folkeparti vil drøfte Region Midtjyllands plan med henblikpå at udmønte midlerne vedrørende den fremtidige sygehusstruktur i Vestjylland.
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen