Finansudvalget 2009-10
L 1
Offentligt
750243_0001.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
2. november 2009
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 3 af 29. oktober 2009 (L1- § 35).

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for sammenhængen mellem aftalen om folkepensions-alderen og efterlønsalderen og globaliseringspuljens størrelse.

Svar:

Aftale om fremtidens velstand og velfærd og investeringer i fremtiden,juni 2006, mellem rege-ringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre omfatteren række reformer af blandt andet arbejdsmarkedet, uddannelserne, integrations-området samt en reform af tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet vedr. blandtandet efterlønsalderen og pensionsalderen.Af aftalen (s. 9) fremgår følgende:” Den foreslåede reform af tilbagetrækningssystemet styrker samlet set de offentlige finanser med knap 1½ pct. afBNP, med de forudsætninger, som ligger til grund vedrørende blandt andet levetid og rente mv.Styrkelsen af finanserne vil først vise sig på langt sigt i takt med, at ændringerne indfases.Styrkelsen af de offentlige finanser, som på langt sigt optræder i kraft af det nye tilbagetrækningssystem, reserveres tilat sikre finansiering af velfærdsamfundet i fremtiden. Midlerne skal bruges til at finansiere merudgifter til blandtandet pleje og sundhed, når der kommer flere ældre, og til en styrket indsats mod nedslidning på arbejdsmarkedet.De øvrige reformer i aftalen – herunder vedrørende uddannelse, arbejdsmarked og bedre integration af indvandrere –styrker det finanspolitiske råderum med ½ pct. af BNP. Dette råderum afsættes til en globaliseringspulje til investe-ringer i fremtiden.”
Ifølge aftalen har globaliseringspuljen således ikke sammenhæng med de dele afaftalen, som vedrører reformen af tilbagetrækningssystemet, idet globaliseringspul-jen er finansieret af de øvrige reformtiltag, der vedrører uddannelse, arbejdsmar-ked og bedre integration af indvandrere.Med venlig hilsenClaus Hjort FrederiksenFinansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk