Sundhedsudvalget 2009-10
L 128
Offentligt
822474_0001.png
822474_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 11. marts 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 7 (L128) til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 7:

’Ministeren bedes yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der sikrer, at politiet skaloptræde i civil ved deltagelse i tvungen opfølgning.’

Svar:

Til brug for Sundhedsudvalgets betænkning til 2. behandling af forslag til lov om æn-dring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien (tvungen opfølgning efter udskriv-ning) er udarbejdet nedenstående udkast til ændringsforslag:
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 7. april 2010Sags nr.: 1001948Sagsbeh.: SUMSBPE/Center forsundhed og psykiatriDok nr.: 203645
Ændringsforslagtilforslag til lov om ændring af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien (tvungen opfølg-ning efter udskrivning) (L 128)Af […]Til § 1x) Den under nr. 1, foreslåede § 13 d, stk. 3, affattes således: »Hvis patienten ikke mø-der op til medicinering, kan overlægen beslutte, at patienten skal afhentes af politiet ogbringes til tvangsmedicinering på en psykiatrisk afdeling. Der skal ved afhentningenvære en sundhedsperson til stede og politiet skal optræde i civil. Medicineringen afpatienten kan i disse tilfælde alene foregå på en psykiatrisk afdeling.«[Krav om, at politiet ved bistand til tvungen opfølgning efter udskrivning skal optræde icivil]BemærkningerTil § 1Med forslaget stilles der krav om, at politiet skal optræde i civil ved afhentning af enpatient, der skal bringes til hospitalet til tvangsmedicinering.
2
Jeg skal bemærke, at det fremgår af bemærkningerne til lovforslag L 128, at eventuelafhentning af patienten med politiets hjælp skal gennemføres så skånsomt og diskretsom muligt, således at der ikke forvoldes unødig krænkelse eller ulempe. De medvir-kende polititjenestemænd skal så vidt muligt være civilklædte. Befordres patienten i etaf politiets køretøjer, skal dette så vidt muligt ske i et civilt tjenestekøretøj. Således skalpolitiets medvirken foregå efter samme principper, som indeholdt i bekendtgørelse nr.1498 af 14. december 2006 om fremgangsmåden ved gennemførelse af tvangsindlæg-gelser. Lovforslagets bemærkninger herom vil også komme til at fremgå af de regler,der, jf. forslaget til § 13 e, vil blive fastsat i en bekendtgørelse.Med udtrykket ”så vidt muligt” lægges der op til, at politietskalmøde op i civil medmindre, der helt undtagelsesvist ikke er mulighed herfor. Baggrunden for at anvendedenne formulering er, at det i helt enkeltstående tilfælde på grund af patientens forholdeller manglende ressourcer i forbindelse med andre, akutte opgaver kan forekomme, atpolitiet ikke har mulighed for at skifte til civil påklædning og køretøj inden afhentningaf patienten.Jeg mener derfor, at der i lovforslaget er taget de nødvendige forbehold, således at æn-dringsforslaget er overflødigt.Jeg skal i den forbindelse bemærke, at forarbejder til love er retligt relevante. Ved for-tolkning af loven tages der således hensyn til lovens forarbejder, der er et vigtigt rets-kildemateriale. Derudover vil en del af bemærkningerne komme til at fremgå af denbekendtgørelse, der vil blive udstedt i henhold til lovforslagets bemyndigelsesbestem-melse.Jeg skal i øvrigt gentage, at lovforslag L 128 er en del af regeringens aftale med satspul-jepartierne om satspuljen på sundhedsområdet for 2010-2013, samt at satspuljepartier-ne, inden lovforslaget blev fremsat, godkendte lovforslagets udformning i sin helhed,herunder tilkendegav, at det afspejler satspuljeaftalen.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder/ Susanne Beck Petersen