Socialudvalget 2009-10
L 168
Offentligt
833050_0001.png
833050_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 23. april 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
LKR/ J.nr. 2010-1574
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 16. april 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 10 (adL 168).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Tina Petersen (DF).
Spørgsmål nr. 10:”Ministeren bedes redegøre for hvordan lovforslaget sikrer større fleksibilitet,jf. bemærkningerne til lovforslaget, og hvad det betyder for den enkelte bor-ger og for pårørende, når deres handicappede barn/ægtefælle kommer påen institution for at bo fast?”
Svar:Som nævnt er der intet til hinder for, at en person, der efter flytning til etbotilbud fortsat har et kørselsbehov, der berettiger til støtte til køb af bil, fort-sat kan få støtten.Jævnfør besvarelse af spørgsmål nr. 11 ad L 168, så kan der dog være til-fælde, hvor en borger, der flytter til et botilbud, ikke længere er berettiget tilstøtte til køb af handicapbil, og dermed ikke længere kan beholde en bil,som er købt med støtte efter servicelovens § 114.Lovforslag om forbedring og forenkling af støtte til køb af bil sikrer en størrefleksibilitet i den sammenhæng.Et af de store problemer i de eksisterende regler er, at hvis en person flyttertil et botilbud, og i den forbindelse ikke længere opfylder kravene om støtte tilkøb af bil, skal vedkommende indfri lånet til støtten, herunder en forholds-mæssig del af den afdragsfrie del af lånet.
2
Det kan betyde, at en borger ender med en gæld til kommunen til betaling afen restgæld i en bil, som borgeren ikke længere er i besiddelse af. Samtidigbetyder det, at borgeren skal betale en større del af støtten tilbage til kom-munen, end vedkommende skulle have gjort, hvis støtten ikke var blevetfrakendt, før lånet var indfriet.Det gøres der op med i forslaget til forbedring og forenkling af regler omstøtte til køb af bil. Fremover skal kommunen eftergive restgæld i bilen, nårborgeren får frakendt støtten som følge af en ændring i funktionsnedsættelseeller forhold knyttet hertil, fx flytning til et botilbud.Samtidig betyder forslaget om forholdsmæssig fordeling af provenu, at bor-geren får den forholdsmæssig andel af provenuet, som er en følge af et evt.merkøb.Borgere, der får frakendt støtten fx som følge af flytning til et botilbud, vildermed fremover ikke risikere at ende i samme økonomiske situation, somdet er tilfældet i dag.For borgere med handicap, der ikke opfylder betingelsen om kørselsbehovog dermed ikke kan få støtte til køb af bil, vil der blive igangsat en forsøgs-ordning med delebiler. Forsøgsordningen vil blandt andet kunne benyttes afpersoner, der bor på et botilbud.De beskrevne problemstillinger og den beskrevne større fleksibilitet er ogsågældende for børn, der som følge af handicap flytter til en institution.
Benedikte Kiær/ Karin Ingemann