Socialudvalget 2009-10
L 172
Offentligt
840260_0001.png
840260_0002.png
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
6. maj 2010
Socialudvalget har i brev af 27. april 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 2 (L 172),som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Marie GeislerAndersen (RV).
J.nr. 2010-0003846

Spørgsmål nr. 2:

”Hvordan vil ministeren sikre, at oplysningen om reglerne for udbetaling af socialpension, herunder betingelserne for at få udbetalt social pension vedlængerevarende ophold i udlandet samt meddelelsespligten om udenlandskeindtægter, bliver bedre, end den er i dag, og hvordan vil oplysningen konkretadskille sig fra den oplysning, der finder sted i dag”

Endeligt svar:

Efter den gældende pensionslovgivning er der ikke fastsat præcise regler vedrøren-de midlertidige ophold i udlandet. Området er reguleret ved praksis.Kommunerne har en generel forpligtelse til at vejlede borgerne om gældende reg-ler. Det betyder, at det er kommunernes ansvar at informere pensionister, der hen-vender sig med spørgsmål om betingelserne for ret til pension ved ophold i udlan-det, herunder om den nye meddelelsespligt og oplysning om udenlandske indtæg-ter.Indførelsen af meddelelsespligten vil gøre kommunens vejledning om pensioni-stens oplysningspligt mere konkret.Indførelsen af regler vedrørende en meddelelsespligt ved længerevarende midlerti-dige ophold uden for Danmark vil gøre pensionisterne opmærksom på, at der ersærlige betingelser for udbetaling af social pension ved længerevarende rejser tillande uden for EU, EØS og Schweiz. Herudover får kommunerne i forbindelsemed meddelelsespligten lejlighed til at informere borgerne om betingelserne for atfå udbetalt pension ved ophold i udlandet, hvis pensionistens rejseaktivitet ser udtil at kunne indebære en ændret vurdering af vedkommendes ret til pension.Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, hvordan kommunerne på en ubu-reaukratisk og let måde kan informere borgerne.I forhold til kommende pensionister kan kommunen således vejlede om reglerne iforbindelse med den øvrige information, som kommunen har pligt til at give borge-ren efter retssikkerhedsloven i forbindelse med, at borgeren får ret til pension.
I forhold til borgere, der allerede modtager pension, vil kommunen kunne informe-re om reglerne på den førstkommende pensionsmeddelelse, der sendes ud en gangårligt eller når der sker ændringer i den enkelte borgers pension.Regeringen er opmærksom på, at der kan være et ekstra behov for at informere omreglerne om meddelelsespligt. Derfor vil der blive informeret om de nye regler påblandt andet Pensionsstyrelsens hjemmeside, på den fællesoffentlige internetportalborger.dk og på Udenrigsministeriets hjemmeside. På Udenrigsministeriets hjem-meside kan man i forvejen finde en række andre vigtige informationer om, hvadman skal overveje, inden man rejser ud. Det drejer sig fx om visa, sygesikringskortm.v.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2