Erhvervsudvalget 2009-10
L 190
Offentligt
848100_0001.png
848100_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
18. maj 2010

Besvarelse af spørgsmål 4 ad L 190 stillet af Erhvervsudvalget den

12. maj 2010 efter ønske fra Jens Christian Lund (S).

Spørgsmål 4:

Hvem kan udarbejde relevante standarder for små og mindre virksomhe-der, når debatten i Folketinget viser, at et flertal ikke finder, at FSR ogFRR er i stand til det?

Svar:

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har oplyst følgende:”Foreningen af Statsautoriserede Revisorer (FSR) er den standardudste-dende organisation i Danmark. Som medlem af IFAC (International Fe-deration of Accountants) er FSR og Foreningen Registrerede RevisorerFRR (FRR) forpligtet til at understøtte IFAC’s opgave med at fremmeudviklingen og styrkelsen af revisorprofessionen med henblik på i offent-lighedens interesse at levere ydelser af ensartet høj kvalitet. IFAC haretableret IAASB (International Auditing and Assurance Board), som ud-vikler og udgiver bl.a. standarder om revision og andre erklæringsopga-ver, som i Danmark udgives som danske revisionsstandarder.En stigende kritik af, at revisorerne udarbejdede deres egne standarder,førte i 2005 til etablering af PIOB (Public Interest Oversight Board), hvisopgave er at sikre, at standarder udarbejdes under behørig hensyntagentil offentlighedens interesser.Vedrørende en særlig dansk erklæringsstandard, som altså ikke er baseretpå en international anerkendt standard, har FSR i en pressemeddelelseden 29. april 2010 oplyst:”Iforhold til de mange virksomheder, der med vedtagelsen af det frem-lagte lovforslag bliver fritaget for revision, er det vigtigt, at der er et lov-pligtigt alternativ. Revisionsfirmaerne kan nemlig ikke tilbyde den nyeydelse, hvis ikke den er skrevet ind i loven, da revisorer i Danmark i lig-hed med revisorer i andre lande, vi sammenligner os med, er bundet til atbruge de internationale revisionsstandarder. Uden en lovpligtig erklæ-ring er der desuden risiko for, at virksomhederne vil møde vidt forskelligekrav om dokumentation fra de forskellige regnskabsbrugere. Med en lov-pligtig ydelse kan de nøjes med at udarbejde ét dokument. Det sikrerminimalt bøvl og effektive markeder.”Jeg kan henholde mig til Erhvervs- og Selskabsstyrelsens oplysninger.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
En særlig dansk standard vil altså forudsætte, at den bliver en del afdansk lovgivning. Dette indebærer, at samme hensyn, som gælder vedudvikling af internationale standarder, tilgodeses - nemlig at offentlighe-dens interesser varetages. Udarbejdelse af en særlig dansk erklærings-standard vil derfor forudsætte involvering og opbakning fra en bredkreds af interessenter, f.eks. kreditgivere og offentlige myndigheder,samt politisk stillingtagen.