Skatteudvalget 2009-10
L 213
Offentligt
851161_0001.png
851161_0002.png
J.nr. 2009-311-0033Dato: 21. maj 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 213 - Forslag til Lov om ændring af personskatteloven, ligningsloven ogforskellige andre love (Midlertidig udligningsskat på store pensionsudbe-talinger, afskaffelse af særligt ægtefællefradrag m.v.)Hermed sendes svar på spørgsmål 6 af 17. maj 2010.Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Anders Samuelsen (LA).
Troels Lund Poulsen/ Carsten Vesterø

Spørgsmål 6:

Finder ministeren det rimeligt, at der i en situation, hvor den ene ægtefælle er død læggesden afdøde ægtefælles pension oveni den efterlevendes pension, hvorved den samledepensionsudbetaling kommer til at overstige bundgrænsen for betaling af udligningsskatten,når pensionsudbetalingerne er af en sådan størrelse, at de enkeltvis ikke ville haveoverstegetbundfradraget, og når der ikke er sparet topskat under pensionsindbetalingerne?

Svar:

Hvis egenpension og ægtefællepension overstiger bundfradraget, vil der skulle beta-les udligningsskat. Det finder jeg ikke urimeligt.Udligningsskatten pålægges løbende pensionsudbetalinger og rateudbetalinger, der sker tilpensionsopspareren selv eller en efterlevende ægtefælle. Typisk udgør ægtefællepensionenomkring 60 pct. af egenpensionen. Hvis en efterlevende ægtefælle udover ægtefællepensio-nen også får udbetalinger fra sin egen pensionsordning, er det de samlede udbetalinger, derindgår i grundlaget for udligningsskatten svarende til hvad der gælder ved beregningen afde øvrige indkomstskatter.Den efterladte vil i visse situationer skulle betale topskat af udbetalinger fra ægtefællepen-sionen, selvom der ikke ville skulle være betalt topskat af pensionen, hvis afdøde havdeværet i live og selv havde modtaget pensionsudbetalingen. Det kan eksempelvis være til-fældet, hvis ægtefællepensionen og en eventuel egenpension overstiger bundfradraget.På samme måde vil den efterladte i visse situationer skulle betale udligningsskat af udbeta-lingerne fra ægtefællepensionen, når denne overstiger bundfradraget. Hvis ægtefællepensi-onen og en eventuel egenpension samlet overstiger bundfradraget, vil der skulle betales ud-ligningsskat. Princippet i udligningsskatten svarer således blot til det almindelige princip iindkomstbeskatningen.
Side 2