Skatteudvalget 2009-10
L 221
Offentligt
860244_0001.png
860244_0002.png
J.nr. 2010-311-0047Dato: 4. juni 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 221 – Forslag til lov om ændring af personskatteloven, lig-ningsloven og børnefamilieydelsesloven (Ingen regulering af be-løbsgrænser i 2011-2013, begrænsning af fradraget for fagligekontingenter og loft over børnefamilieydelsen).Hermed sendes svar på spørgsmål 7 af 31. maj 2010. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).
Troels Lund Poulsen/Søren Schou

Spørgsmål 7:

Virkningen af lovforslagets § 2 bedes nærmere belyst, herunder bestemmelsen om, at fra-dragsbegrænsningen ikke gælder juridiske personer. Kan det bekræftes, at dette betyder, atder er fuld fradragsret for arbejdsgivere, der driver virksomheden i selskabsform.

Svar:

Ved lovforslagets § 2 foreslås en begrænsning af fradraget for faglige kontingenterfor lønmodtagere. Begrænsningen går ud på, at lønmodtagere, der har udgifter til fagfore-ningskontingent, ikke kan fradrage mere end 3.000 kr. pr. år. Det betyder, at selvom enlønmodtager afholder udgifter til fagforeningskontingenter på 6.000 kr. om året, kan ved-kommende kun fradrage 3.000 kr. pr. år.Den foreslåede fradragsbegrænsning finder ikke anvendelse for selvstændigt erhvervsdri-vende eller selskaber mv., der afholder udgifter til kontingenter til arbejdsgiverforeninger,fagforeninger og andre faglige sammenslutninger. Det betyder, at de hidtil gældende reglerom fuld fradragsret for sådanne udgifter finder anvendelse for selvstændigt erhvervsdriven-de og selskaber, herunder arbejdsgivere, der driver virksomheden i selskabsform.Men som det også fremgår af aftalen om genopretning af dansk økonomi vil regeringen ogDansk Folkeparti også gennemføre en forhøjelse af private og offentlige arbejdsgiveres bi-drag til arbejdsmarkedsformål m.v. med henblik på at opnå et samlet provenu på � mia. kr.Heri vil indgå en begrænsning af arbejdsgivernes fradrag for faglige kontingenter i denskattepligtige indkomst.Regeringen agter at fremsætte lovforslag om begrænsning af arbejdsgivernes fradragsret tilefteråret som led i udmøntningen af denne del af aftalen.Ved at lovgive om begrænsningen af lønmodtagernes fradrag nu, kan der i vidt omfang bli-ve taget hensyn hertil i den automatiske forskudsregistrering for 2011. Der er ikke detsamme hensyn til forskudsregistreringen i relation til arbejdsgivere. Selv om forslaget ombegrænsning af arbejdsgivernes fradragsret først fremsættes til efteråret, kan begrænsnin-gen godt få virkning fra 2011, ligesom det er tilfældet for lønmodtagere.
Side 2