Retsudvalget 2009-10
L 27
Offentligt
755516_0001.png
755516_0002.png
755516_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
11. november 2009Det InternationaleKontorFlemming Petersen2009-156-0192FPE40838+ bilag
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3, som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 21. oktober 2009 vedrørende for-slag til lov om Den Europæiske Politienhed (Europol) (L 27). Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Brian Mikkelsen/Nicolai Pii
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 3 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om Den Europæiske Politienhed (Europol) (L 27):

”Vil ministeren redegøre for, om Europol har været indblan-det i sager omkring sløseri med personoplysninger, herunderovertrædelse af tavshedspligt. Der ønskes en redegørelse forarten og omfanget.”

Svar:

1.

Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet oplyst, at Rigs-politiet i forbindelse med varetagelsen af funktionen som dansk medlemaf Europols Styrelsesråd ikke ses at have fået kendskab til sager om brudpå tavshedspligt mv. i forbindelse med Europols behandling af personop-lysninger.Supplerende har Rigspolitiet oplyst, at en medarbejder hos Rigspolitiethar kendskab til, at der tidligere har været et enkelt tilfælde, hvor der iEuropol var spørgsmål om mulig overtrædelse af regler om behandling afpersonoplysninger.

2.

Mere generelt kan det oplyses, at medlemmer af Styrelsesrådet, direk-tøren, vicedirektørerne, Europols personale og forbindelsesofficererneefter rådsafgørelsens artikel 41 ikke må afsløre faktiske forhold eller op-lysninger, som de får kendskab til i medfør af deres stilling.Der kan i øvrigt henvises til pkt. 2.3 og 2.6 i lovforslagets almindeligebemærkninger, hvor det bl.a. fremgår, at et særligt uafhængigt organ(Den Fælles Kontrolinstans) skal overvåge Europols virksomhed for atsikre, at registrerede personers rettigheder ikke krænkes ved lagring, be-handling og anvendelse af oplysninger, som Europol er i besiddelse af.Enhver kan endvidere anmode Den Fælles Kontrolinstans om at under-søge, om de oplysninger om vedkommende, som Europol er i besiddelseaf, er lagret og indsamlet samt behandles og anvendes på lovlig vis.Den Fælles Kontrolinstans består af op til to medlemmer fra hver med-lemsstat. Medlemmerne udpeges af den nationale kontrolinstans (forDanmarks vedkommende Datatilsynet), som har til opgave at overvågelovligheden af den pågældende medlemsstats indlæsning, søgning og vi-deregivelse af oplysninger til Europol, og at sikre, at den registreredes2
rettigheder ikke krænkes herved.Det følger endvidere af rådsafgørelsens artikel 18, at Europol i samarbej-de med medlemsstaterne skal indføre passende kontrolmekanismer medhenblik på at kontrollere lovligheden af søgninger i alle Europols datare-gistre.Som noget nyt skal der efter rådsafgørelsens artikel 28 udpeges en data-beskyttelsesansvarlig, som bl.a. har til opgave på uafhængig vis at sikrelovligheden af behandling af personoplysninger efter rådsafgørelsen.Herudover har den pågældende til opgave at sikre, at der føres en skrift-lig fortegnelse over videregivelse og modtagelse af personoplysninger,og at sikre, at de registrerede efter anmodning informeres om deres ret-tigheder. Vedkommende skal ved udførelsen af sine opgaver have ad-gang til alle de oplysninger, som Europol behandler, og til alle Europolslokaler.Det er på den baggrund Justitsministeriets opfattelse, at der med rådsaf-gørelsen sker en styrkelse af kontrollen med Europols behandling af op-lysninger.
3