Kommunaludvalget 2009-10
L 34
Offentligt
761743_0001.png
761743_0002.png
Folketingets Kommunaludvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
HVM/ J.nr. 2009-8289
Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 9. novem-ber 2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svarpå spørgsmål nr. 2 (L 34).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Rasmus Prehn.
Spørgsmål nr. 2:”Ministeren bedes vurdere omfanget af de økonomiske virkninger af lovensændringer for lokalpressen, der hidtil har haft en væsentlig annonceomsæt-ning hidrørende fra kommuners information, herunder ønskes det vurderet ihvilket omfang det kan forventes at påvirke omfanget af udgivelser af lokal-blade m.v., herunder af lokalt ejede blade m.v.”
Svar:Indledningsvis bemærkes, at forslaget om at fjerne kravet om lovpligtig an-noncering i den lokale presse af kommunalbestyrelsens mødeplan og ordi-nære møder ikke hindrer kommunalbestyrelsen i at træffe beslutning om atopretholde annonceringen. Formålet med forslaget er at give kommunalbe-styrelsen frihed til at vælge netop den offentliggørelsesmåde, som den finderbedst egnet til at udbrede netop den type oplysning, der er tale om.Det er i lovforslaget anslået, at kommunernes udgifter til den gældende lov-pligtige annoncering udgør ca. 80.000 kr. pr. kommune på årsbasis svaren-de til op til ca. 8. mio. kr. for alle kommuner.Indenrigs- og Socialministeriet har ikke mulighed for at vurdere de økonomi-ske virkninger af lovforslaget for lokalpressen, da ministeriet ikke er bekendtmed lokalpressens indtægter ved at sælge annonceplads til kommunerne.Ministeriet har endvidere ikke grundlag for at foretage en vurdering af, hvor-vidt ophævelsen af formkravene til offentliggørelsesmetoden vil påvirke om-fanget af udgivelser.
2
Det skal i øvrigt bemærkes, at de danske dagblade og den danske lokal-presse ifølge Dansk Oplagskontrol for i 1. halvår af 2009 havde en annon-ceomsætning på henholdsvis 1.078 mio. kr. og 1.073 mio. kr.Afslutningsvis skal der gøres opmærksom på, at det ikke kan anses for enkommunal opgave at sikre et indtægtsgrundlag for lokalpressen.
Karen Ellemann/ Christian Vigh