Kulturudvalget 2009-10
S 1137
Offentligt
799136_0001.png
799136_0002.png
799136_0003.png
Kulturministeren
Folketingets LovsekretariatFolketingetChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
12. februar 2010Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. S 1137 vedrørende inklusion af talenter idansk idræt, så der ikke sker en udelukkelse af kommende talenter på baggrund af de-res etnicitet, køn eller andet stillet af folketingsmedlem Yildiz Akdogan (S) den 5. fe-bruar 2010.
Carina Christensen
Dok. nr. 462557
Side 2

Spørgsmål nr. S 1137.

Stillet den 5. februar 2010.Svar til folketingsmedlem Yildiz Akdogan (S) fra kulturministeren.

Spørgsmål:

”Hvad er ministerens kommentar til artiklen fra Politiken den 3. feb. 2010,»Nydanskere kommer ikke på landsholdet«?”

Svar:

Det er en høj prioritet for mig, at alle mennesker har lige muligheder uanset etnicitet,køn, religion el. lign. Dette gælder naturligvis også mulighed for at gøre eliteidrætskar-riere.Ansvaret for eliteidrætten og for talentudvikling ligger i dag hos Team Danmark. TeamDanmark er en selvejende institution, der har til formål at udvikle dansk eliteidræt påen etisk, socialt og samfundsmæssigt forsvarlig måde. I samarbejde med DanmarksIdræts-Forbund, Danmarks Idræts-Forbunds specialforbund og andre relevante samar-bejdspartnere iværksætter, koordinerer og effektiviserer Team Danmark fælles foran-staltninger for eliteidrætten i Danmark.Det følger af lov om eliteidræt (lov nr. 288 af 26. april 2004), at Team Danmark har an-svar for at sikre en kulturpolitisk forsvarlig udvikling af eliteidrætten i Danmark. TeamDanmark skal bl.a. varetage talentrekruttering og –udvikling. Jeg har tillid til, atTeam Danmark varetager denne opgave i overensstemmelse med intentionerne i loven.Yderligere kan jeg meddele, at regeringen har særlig fokus på talentudvikling, og at re-geringen har støttet Team Danmark med ekstra 10 mio. kr. pr år i perioden 2008-2011til udvikling af talenter som et led i regeringens ”Handlingsplan for at tiltrække storeidrætsbegivenheder til Danmark”.Jeg har bedt Danmarks Idræts-Forbund om en udtalelse i anledning af det stilledespørgsmål. Danmarks Idræts-Forbund har blandt andet oplyst: ”I en række idrætsgrenebestår de danske landshold i dag af flere nydanskere end etniske danskere. Det gældereksempelvis i taekwondo og boksning. Ligesom også landsholdet i cricket har en stor
Side 3
andel af nydanskere på holdet. Vi anerkender dog, at der i de meget kulturprægedeholdidrætsgrene som fodbold, håndbold og ishockey er udfordringer i forhold til, at ny-danskere bliver udtaget til seniorlandsholdene. Noget af forklaringen er kulturen i disseidrætsgrene, men det er ligeledes vores vurdering, at det beror på en vis grad af tilfæl-dighed, at Danmark endnu ikke har haft en ”Zlatan” på landsholdet. Vurderingen fradansk idræts side er, at hvis en nydansker er god nok, så vil vedkommende også væreat finde på det danske landshold. Således er det værd at bemærke, at ligalandsholdet ifodbold på deres to seneste turneer har haft nydanskere med på holdet. I 2009 blev Baj-ram Fetai udtaget og i 2010 var det Rajko Lekic, der illustrerede, at det rette talent og-så fører til udtagelse på et seniorlandshold. Hvorfor vi også må afvise, at det er etnici-tet, køn eller alder, der afgør, om man bliver udtaget til landsholdet.”Jeg kan henholde mig til udtalelsen fra Danmarks Idræts-Forbund.