Arbejdsmarkedsudvalget 2009-10
S 1237
Offentligt
805522_0001.png
805522_0002.png
Folketingets LovsekretariatChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Folketingsmedlem Christian H. Hansen (UFG) har den 16. februar 2010 stillet føl-gende spørgsmål nr. S 1237, som hermed besvares.
26. februar 2010J.nr. 2010-0003816

Spørgsmål nr. S 1237:

”Er ministeren enig i, at forsikringsselskaber ikke uden grund bør trække sager omerstatninger til arbejdsskadede personer ud i årevis, og vil ministeren foretage signoget på det lovgivningsmæssige område for at forhindre en sådan praksis?”

Endeligt svar:

Som beskæftigelsesminister ligger det mig meget på sinde, at personer, som harværet udsat for en arbejdsskade, hurtigst muligt får afgjort deres arbejdsskadesagog udbetalt en eventuel erstatning.Jeg kan derfor kun være enig i, at forsikringsselskaber ikke uden grund bør trækkesager om erstatninger til arbejdsskadede personer ud efter, at Arbejdsskadestyrel-sen har afgjort sagen.Jeg har forelagt spørgsmålet for Arbejdsskadestyrelsen, som har oplyst, at det erArbejdsskadestyrelsens erfaring, at arbejdsgiverens forsikringsselskab som alt-overvejende hovedregel udbetaler den erstatning eller godtgørelse, som tilkendesefter arbejdsskadesikringsloven snarest muligt efter, at Arbejdsskadestyrelsens af-gørelse foreligger.Efter arbejdsskadesikringsloven skal erstatninger og godtgørelser, som er tilkendtefter loven, udbetales senest 4 uger fra Arbejdsskadestyrelsens afgørelse. Sker detteikke, forrentes beløbet fra udløbet af 4-ugersfristen, til betalingen sker.Vælger forsikringsselskabet at klage over Arbejdsskadestyrelsens afgørelse til An-kestyrelsen, kan forsikringsselskabet vente med at udbetale erstatningen, indtil An-kestyrelsen har truffet afgørelse i sagen. Dette sker på årsbasis kun i få sager.Det fremgår af begrundelsen for spørgsmålet, at man også finder, at sagsbehand-lingstiden i Arbejdsskadestyrelsen er for lang. Til det kan jeg svare, at Arbejdsska-destyrelsen målrettet arbejder på hurtigst muligt at få afgjort de mange sager, somanmeldes hvert år. Arbejdsskadestyrelsen har i de senere år haft gode resultatermed at nedbringe sagsbehandlingstiden. Styrelsen afgør på nuværende tidspunktmere end 90 procent af alle nye sager indenfor den 1 års frist, som fremgår af ar-bejdsskadesikringsloven.
Der kan imidlertid være mange væsentlige årsager til, at sager er længe undervejs.Eksempelvis kan der i sager, som vedrører et trafikuheld, være en modpart, som ererstatningsmæssigt ansvarlig for skaden. Der er i disse tilfælde ofte andre forsik-ringsselskaber end arbejdsgiverens lovpligtige arbejdsskadeforsikringsselskab in-volveret i vurderingen af følgerne efter skaden.Af begrundelsen for spørgsmålet fremgår, at det formentlig er en sådan sag, sombåde omfatter en arbejdsskade og en trafikskade, der ligger til grund for spørgsmå-let.Jeg kan imidlertid oplyse, at når der både er tale om en arbejdsskade og en trafik-skade, så går arbejdsskadesikringsloven forud for erstatningsansvarsloven. Det be-tyder, at arbejdsgiverens lovpligtige arbejdsskadeforsikringsselskab også skal ud-betale en eventuel erstatning, som er tilkendt efter arbejdsskadesikringsloven, efterden ovennævnte 4-ugers frist, selv om der også måtte være erstatningsmæssigekrav efter anden lovgivning, for eksempel efter erstatningsansvarsloven.Jeg vurderer på dette grundlag, at arbejdsskadesikringsloven i tilstrækkelig gradsikrer den tilskadekomnes rettigheder i forhold til rettidig udbetaling af erstatning,som er tilkendt efter arbejdsskadesikringsloven. Hvis der alligevel er tilskadekom-ne, som oplever, at de ikke får udbetalt erstatningen rettidigt, vil jeg anbefale, at deretter henvendelse til forsikringsselskabet, eventuelt via Arbejdsskadestyrelsen,som vil være behjælpelig.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2