Retsudvalget 2009-10
S 1639
Offentligt
821111_0001.png
821111_0002.png
FolketingetLovsekretariatetChristiansborg1218 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
30. marts 2010Lovafdelingen2010-790-0684BBO41416
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. S 1639, som medlem af Fol-ketinget Karen Hækkerup (S) har stillet til justitsministeren den 19. marts2010.
Lars Barfoed/Lennart Houmann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. S 1639 fra medlem af Folketinget Karen Hækkerup

(S):

”Vil ministeren - eftersom ministeren har afvist at ville svarepå spørgerens spørgsmål vedrørende statsforvaltningerne,men henvist besvarelsen af disse til socialministeren - oplyse,om ministeren, der er minister for forældreansvarsloven, ertilfreds med den måde, hvorpå statsforvaltningerne behandlerderes sager, hvad angår ventetider?"

Svar:

Statsforvaltningerne er selvstændige regionale institutioner, som organi-satorisk og budgetmæssigt hører under Indenrigs- og Sundhedsministeri-et. Jeg finder på den baggrund ikke anledning til at kommentere statsfor-valtningernes gennemsnitlige sagsbehandlingstider på forældreansvars-området, der ifølge oplysninger på statsforvaltningernes hjemmeside erpå mellem 5 og 13 uger.Jeg kan generelt oplyse, at der ikke i forældreansvarsloven er opstilletfrister for behandlingen af sager efter loven. Det fremgår dog af § 15 ibekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær mv., atmidlertidige afgørelser om forældremyndighed, barnets bopæl eller sam-vær skal træffes hurtigst muligt og så vidt muligt inden 4 uger.Forældreansvarsloven bygger på det princip, at forældrene skal tage an-svar for barnet. Loven skal endvidere medvirke til, at forældrene i højeregrad selv bliver i stand til at løse problemerne. Det er i den sammenhængvigtigt at have fokus på, at sagen indledes hurtigst muligt.Hvis forældrene ikke når til enighed, men statsforvaltningen i stedet skaltræffe afgørelse, skal afgørelsen efter forældreansvarslovens § 4 være tilbarnets bedste. Herved forstås, at statsforvaltningen skal finde den bedsttænkelige løsning for hvert enkelt barn, og at denne løsning skal bero påen individuel vurdering af netop dette barns forhold, herunder barnetsegen indstilling.Statsforvaltningen er således forpligtet til at belyse barnets perspektiv ogsagens forhold i øvrigt i en sådan grad, at sagen er tilstrækkeligt oplysttil, at der kan træffes afgørelse. Den tid, der medgår hertil, vil variere af-hængigt af den enkelte sag, og det er derfor ikke muligt at opstille snævrekrav til sagsbehandlingstiden.2