Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
S 1865
Offentligt
831682_0001.png
831682_0002.png
Folketingets Lovsekretariat
København, den 22. marts 2010Sagsnr.: 4973Dok.nr.: 81971
Folketinget har i skrivelse af 14. april 2010 (spørgsmål S 1865) anmodet om minbesvarelse af følgende af Benny Engelbrecht (S) stillede spørgsmål:

Spørgsmål 1865:

”Vil ministeren tage initiativ til at udfase smagsforstærkeren Glutamat, som erallergifremkaldende, hæmmer mæthedsfølelsen og dermed får forbrugerne til at spisemere?”

Svar:

Glutamat er et godkendt tilsætningsstof, der må anvendes i alle forarbejdede fødevarer ien mængde på højst 10 g/kg. Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler (SCF)under EU (nu Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet – EFSA) har risikovurderetstoffet, inden det blev godkendt som tilsætningsstof og har vurderet, at det er sikkert vedden brede anvendelse.Der findes en liste over allergifremkaldende ingredienser, der på grund af deresallergene effekter, skal fremgå af ingredienslisten på fødevarer, hvori de anvendes.Glutamat er imidlertid ikke direkte allergifremkaldende, men enkelte mennesker eroverfølsomme overfor glutamat og kan reagere ved rødmen og kløe. Reaktionen påstoffet kan føles ubehageligt, men er forbigående og uskadelig for de berørte mennesker.Stoffet står derfor ikke på listen over allergene stoffer, der skal mærkes som sådan.Der har hidtil ikke været nogen veldokumenteret undersøgelse, der viser, at glutamat erskadeligt i de mængder, hvori det anvendes som tilsætningsstof.
Der er på det seneste blevet fremført teorier om, at glutamat skulle kunne fremmeovervægt angiveligt ved at hæmme mæthedsfornemmelsen. Det er korrekt, at forskninghar vist, at natriumglutamat indgivet som injektion i ekstreme mængder til nyfødte rotterog mus medfører, at disse bliver fede. Dette kan dog ikke bruges til at vurdere, omtilsvarende effekt også vil kunne forekomme ved indtagelse med føden i væsentligtlavere mængder. Enkelte studier med mennesker skulle angiveligt indikere en vissammenhæng mellem overvægt og indtag af glutamat, men der er ikke almindeligkonsensus om, at der er en direkte årsags virknings sammenhæng, og forskerne anbefalerselv yderligere undersøgelser, før en fast konklusion kan drages.Glutamat vil blive revurderet af EFSA. Efter planen skal det være afsluttet inden den 31.december 2016 som led i et program for revurdering af samtlige tilsætningsstoffer, menhvis der skulle fremkomme væsentlig ny dokumentation forinden, vil jeg arbejde for, atrevurderingen vil blive fremskyndet. Ved denne revurdering vil samtlige videnskabeligeundersøgelser indgå. Hvis det viser sig, at der er uønskede bivirkninger ved anvendelse ide mængder, der anvendes i dag, vil jeg aktivt arbejde for, at anvendelsen vil blivereduceret og, om nødvendigt, helt udfaset.
Henrik Høegh
/Gundula Maria Kjær
2