Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10
S 45
Offentligt
742626_0001.png
742626_0002.png
Folketingets LovsekretariatChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-656-00268Den 12. oktober 2009
Folketingsmedlem René Christensen (DF) har den 6. oktober stillet følgen-de spørgsmål nr. S 45, som hermed besvares.

Spørgsmål nr. S 45

Kan ministeren oplyse, om ministeren vil foretage sig noget i forhold til deproblemer, der er med børneprodukter i dag?

Begrundelse

Det er kommet frem, at der er fundet nervegas i suttekæder til de helt småbørn, og at der stadig findes tungmetaller og ftalater i legetøj.

Svar

Politikens netavis skrev i en artikel den 28. september 2009, at der ikke ertilstrækkelig kontrol af børneprodukter som sutter, suttekæder og legetøj, ogat der findes suttekæder med nervegas og legetøj med tungmetaller og fta-later.Jeg er dog glad for at kunne oplyse, at der ikke er fundet sådanne suttekæ-der på markedet i Danmark.På baggrund af artiklen har Miljøstyrelsens Kemikalieinspektionen kontaktetDansk Varefakta Nævn og opfordret til at indberette de usikre børneproduk-ter, der bliver nævnt i Politiken, da det selvfølgelig ikke er acceptabelt medulovlige og farlige produkter på markedet. Dansk Varefakta Nævn oplyste,at de i forbindelse med rådgivning af et firma, der påtænkte import af et partisuttekæder opdagede, at varen var behandlet med nervegassenmethylbromid, der anvendes som et biocid. Dansk Varefakta Nævn rådedepå den baggrund firmaet til ikke at importere suttekæderne. Herudover harDansk Varefakta Nævn ikke haft nogle produkter at indberette på grund afovertrædelse af reglerne for tungmetaller og ftalater i legetøj.Kemikalieinspektionen har i de senere år prioriteret kontrol af legetøj højt.Der er gennemført en række gentagne kontrolkampagner af ftalater ogtungmetaller i legetøj. Kampagnerne har vist, at der er yderst få overtrædel-ser af reglerne på disse områder.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Herudover orienterer Kemikalieinspektionen via det fælleseuropæiske ad-varselssystem RAPEX en række brancher og brancheorganisationer omfund af bl.a. ftalatholdigt legetøj og legetøj med tungmetaller i de øvrigemedlemslande. Det er meget sjældent, at disse varer findes på det danskemarked.Jeg har altså allerede stor fokus på, at produkter til børn overholder regler-ne og ikke udgør en risiko, og det lader heller ikke til, at der findes børne-produkter og legetøj på markedet, der ikke overholder reglerne. Hvis der idag findes børneprodukter på markedet, der ikke overholder de gældenderegler for indhold og afgivelse af kemiske stoffer, eller som på grund af de-res kemiske egenskaber kan udgøre en fare for børn eller voksne, griber jegselvfølgelig ind.
Troels Lund Poulsen
/ Anne-Marie Rasmussen
2