Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
S 84
Offentligt
743976_0001.png
743976_0002.png
Folketingets Lovsekretariat
København, den 19. oktober 2009Sagsnr.: 741Dok.nr.: 5468
Folketinget har i skrivelse af 9. oktober 2009 (spørgsmål S 84) anmodet om minbesvarelse af følgende af Bente Dahl (RV) stillede spørgsmål:

Spørgsmål S 84:

”Vil ministeren gøre rede for sin holdning til Ekstrabladets oplysninger den 6. oktober2009 om sammenhæng mellem lakrids og ADHD og hyperaktive børn, og de tiltag, hunvil sætte i værk, hvis hun mener, at de pågældende oplysninger fra Ekstrabladet ervalide?”

Svar:

Lakrids har et naturligt indehold af stoffet glycyrrhizinsyre, som er nævnt i artiklen iEkstrabladet. Stoffet kan have sundhedsmæssigt betænkelige effekter på noglemennesker. Glycyrrhizinsyre er risikovurderet af både SCF1i EU og JECFA-komitéen2under WHO/FAO. Derfor advarer Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside mod at spisemere end 50 gram lakridsprodukt om dagen, specielt hvis man i forvejen har for højtblodtryk.Fødevarestyrelsen har oplyst, at informationerne om sammenhængen mellem lakrids ogADHD er nye. DTU, Fødevareinstituttet, har vurderet de baggrundsinformationer, derligger til grund for Ekstrabladets artikel. Der er tale om en undersøgelse af finske børn,og det er den eneste undersøgelse af sin art. DTU, Fødevareinstituttet, udtaler, atundersøgelsen viser en vis sammenhæng mellem et højt indtag af glycyrrhizinsyre fralakrids hos gravide og adfærdsændringer hos deres børn. DTU, Fødevareinstituttet, vil senærmere på undersøgelsen men udtaler, at undersøgelsen allerede på det oplystegrundlag giver anledning til en ny anbefaling fra Fødevarestyrelsen overfor gravide omikke at indtage lakridsprodukter i store mængder.
12
Scientific Committee on Food - den videnskabelige komité og forgænger for EFSA.Joint Expert Committee on Food Additives.
Denne anbefaling, særligt rettet til de gravide, skal ses i sammenhæng med de generellekostråd, herunder anbefalingen om at forbrugerne bør spise varieret. Jeg har derfor bedtFødevarestyrelsen om at opdatere de særlige kostråd for så vidt angår gravides indtag aflakridsprodukter.
Eva Kjer Hansen
/Gundula Maria Kjær
2