Det Udenrigspolitiske Nævn 2009-10
Bilag 4
Offentligt
1277392_0001.png
1277392_0002.png
1277392_0003.png
UDENRIGSMINISTERIETCenter for Europa

REFERAT

EUK j.nr. 400.A.5-0-0Den 14. december 2009
Rådsmøde (almindelige anliggen-der og udenrigsanliggender) den7.-8. december 2009.

1. Forberedelse af Det Europæiske Råd den 10.-11. december 2009

Drøftelsen af forberedelsen af Det Europæiske Råd den 10.-11. december 2009 bar præg af, atder ikke er de store knaster i konklusionsteksten. Klima var det emne, der blev drøftet mest,herunder særligt opstartsfinansiering, hvorfor det også forventes drøftet på Det EuropæiskeRåds møde.I forhold til de øvrige emner afspejlede formandskabets udkast til konklusionstekst en fornuf-tig balance mellem medlemslandenes synspunkter. I afsnittet om institutionelle spørgsmål varder ingen større udeståender. I afsnittet om den økonomiske, finansielle og beskæftigelses-mæssige situation var der en kort drøftelse om forventningerne til budget reviewet. Afsnittetom Stockholm-programmet gav ikke anledning til bemærkninger.På eksterne emner blev der udtrykt ønske om en erklæringstekst vedrørende Afghanistan.Teksten blev vedtaget under drøftelsen af udenrigsanliggender tirsdag den 8. december 2009og ventes at indgå i formandskabskonklusionerne fra Det Europæiske Råd den 10.-11. de-cember 2009.

2. Kommissionens Udvidelsespakke

Rådets drøftelser af rådskonklusionerne om EU’s udvidelse var vanskelige, særligt hvad angårteksten vedrørende Tyrkiet, hvor drøftelsen gik på en mulig opstramning af rådskonklusio-nerne som følge af, at Tyrkiet endnu ikke efterlevede Ankara-protokollen. Resultatet blev nog-le justeringer i teksten, men der blev ikke vedtaget yderligere sanktioner. Endvidere var derefter en præsentation fra ICTY-chefanklager Brammertz enighed om en erklæringstekst omKroatiens ICTY-samarbejde. Samtidig blev der vedtaget rådskonklusioner om en finansielpakke til Kroatien med henblik på, at forhandlingerne om de budgettunge kapitler kan færdig-gøres.

3. Præsentation af Rådets kommende 18-måneders program

Det kommende trioformandskab præsenterede sit program. Præsentationen gav ikke anled-ning til en drøftelse.

4. Det vestlige Balkan

Rådet vedtog konklusioner om stabiliserings- og associeringsprocessen for landene på Detvestlige Balkan generelt og om hvert enkelt land på baggrund af Kommissionens fremskridts-rapporter. Rådet bekræftede, at landene på Det vestlige Balkan har et perspektiv om EU-medlemskab, når de opfylder de nødvendige betingelser. Chefanklager Brammertz redegjorde
2
for den positive udvikling i Serbiens samarbejde med Krigsforbryderdomstolen for det tidlige-re Jugoslavien (ICTY), og Rådet besluttede på den baggrund at iværksætte den såkaldte inte-rimsaftale med de handelsmæssige aspekter af stabiliserings- og associeringsaftalen med Serbi-en. Rådet vil vende tilbage til spørgsmålet om national ratifikation af selve stabiliserings- ogassocieringsaftalen med Serbien om seks måneder. For så vidt angår den tidligere jugoslaviskerepublik Makedonien fremhævede Rådet behovet for en løsning på navnestriden med Græ-kenland. Rådet noterede sig Kommissionens anbefaling af, at der åbnes optagelsesforhandlin-ger med den tidligere jugoslaviske republik Makedonien, og besluttede at vende tilbage til an-befalingen under det kommende spanske formandskab. Med hensyn til Bosnien-Hercegovinavil den af EU og USA igangsatte forhandlingsproces med de lokale politiske ledere - Butmir-processen – om bl.a. visse forfatningsændringer fortsætte. Rådet besluttede samtidig at vendetilbage til spørgsmålet om operation Altheas fremtid på rådsmødet i januar.

5. Mellemøsten

Alle var enige om, at det gjaldt om at få parterne til at genoptage fredsforhandlingerne. Dervar særligt en drøftelse af, hvilke budskaber EU skulle sende vedr. Jerusalem. Rådet vedtogefter drøftelserne rådskonklusioner med budskaber om behovet for at finde en løsning påspørgsmålet om Jerusalems status gennem forhandlinger mellem parterne. Samtidig anføresdet, at EU aldrig har anerkendt Israels annektering af Østjerusalem. Der er derudover irådskonklusionerne klare budskaber om bl.a. behovet for at relancere fredsforhandlingerne,EU’s forventninger til parterne, situationen på jorden ikke mindst i Gaza og Østjerusalem,herunder bosættelsespolitikken, samt støtte til den Palæstinensiske Autoritet.

6. Iran

Der blev opnået enighed om en erklæring, som forventes vedtaget af Det Europæiske Rådden 10.-11. december 2009

7. Afrikas Horn/Somalia

Punktet blev vedtaget uden debat.

8. Arktiske Region

Punktet blev vedtaget uden debat.

9. Det fremtidige forhold EU-OLT

Punktet var ikke på dagsordenen på dette rådsmøde, men ventes vedtaget på et senere råds-møde.

10. Irak

Punktet blev vedtaget uden debat.

11. Klimaændringer og sikkerhed

Punktet blev vedtaget uden debat.

12. Nybeskikkelse af Regionsudvalget for perioden 2010-2015

Punktet var ikke på dagsordenen på dette rådsmøde, men ventes vedtaget på et senere råds-møde.
3

13. Kommissionens mandat med henblik på forhandling af en samarbejdsaftale om

anvendelse af atomenergi til fredelige formål mellem Euratom og Rusland

Punktet var ikke på dagsordenen på dette rådsmøde, men ventes vedtaget på et senere råds-møde.

14. EU som global aktør

Der var en kort, første drøftelse mellem udenrigsministrene og den nye udenrigsrepræsentantCatherine Ashton.

15. Eventuelt

Afghanistan

Punktet kom på med meget kort varsel. Rådet godkendte et udkast til erklæring om Afghani-stan, som forventes vedtaget af Det Europæiske Råd den 10.-11. december 2009.

Burma

Burma blev taget op under eventuelt med anmodning om, at EU’s tilgang til Burma drøftespå et kommende rådsmøde.

Honduras

Situationen i Honduras blev taget op under eventuelt. Der var ønske om en afventende ogkoordineret tilgang i forhold til Honduras indtil Porfirio Lobo, som blev valgt som præsident29. november 2009, indsættes i embedet 27. januar 2010.