Finansudvalget 2010-11 (1. samling)
Aktstk. 128
Offentligt
1007671_0001.png
1007671_0002.png
J.nr. 11-112033Dato: 7-6-2011
TilFolketinget - Finansudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 57 ad § 9 Akt 128 af 6. ju-ni 2011.(Alm. del).
Peter Christensen
/Ole Morsing

Spørgsmål:

Kan justitsministeren redegøre for, hvordan den permanente grænsekontrol i indgåendespor, skal reducere omfanget af hjemmerøveri?

Svar:

Justitsministeriet har oplyst følgende, hvortil jeg skal henholde mig:

”1.

Med aftalen af 11. maj 2011 omPermanent toldkontrol i Danmark (Styrket grænsekon-trol)lægges op til en styrkelse af toldkontrollen ved grænsen. Med henblik på understøttel-se af den styrkede toldkontrol lægges der samtidig op til en styrkelse af den politimæssigeindsats.Den styrkede toldkontrol forventes at kunne bidrage væsentligt til at afsløre og dæmme opfor en stigende grænseoverskridende kriminalitet. En styrket toldkontrol vil således givemulighed for at konstatere flere ulovlige forhold, herunder i relation til indsmugling af af-giftspligtige varer, men også i relation til narkotika, menneskesmugling og våben mv.Det bemærkes, at aktstykket vedrører udgifter som følge af aftalen om permanent toldkon-trol og ikke indeholder tiltag i forhold til hjemmerøverier.

2.

I tilknytning til den styrkede toldindsats ved grænserne etableres der videoovervågningved motorvejen (Frøslev), som giver politiet mulighed for – på grundlag af nummerplade-scanning via opslag i politiets database (hit/no hit) – at spore køretøjer, der er meldt stjåleteller i øvrigt kan relateres til kriminalitet.Endvidere etableres mobil videoovervågning ved de mellemstore landeveje og de mindregrænseovergange mellem Danmark og Tyskland med henblik på en fremadrettet indsats forat dæmme op for ulovlig grænsetrafik på strategisk udvalgte steder.Modtagne hits fra videoovervågningen (nummerpladescanningen) vil bl.a. kunne indgå ikonkrete efterforskninger af kriminalitet begået af personer, der er indrejst til Danmark. Detvil f.eks. kunne tænkes at være tilfældet i sager om hjemmerøveri, hvis politiet har modta-get søgbare oplysninger fra udenlandske samarbejdspartnere om eftersøgte køretøjer, der eranvendt af hjemmerøvere.

3.

Aftalen om en styrkelse af toldkontrollen skal i øvrigt ses i sammenhæng med aftalen af22. maj 2011 omStyrket indsats mod kriminelle bander og organiseret indbrudskriminali-tet samt styrket indsats for at beskytte ofre.Aftalen af 22. maj 2011 indebærer bl.a. en intensivering af politiets fremadrettede efter-forskning af organiserede tyvebander, hælernetværk og hjemmerøvere. Det er i den forbin-delse aftalt, at der bl.a. nedsættes en tværgående indbrudsenhed, som skal sikre en analyse-baseret proaktiv efterforskning på tværs af politikredsenes grænser.Samtidig styrkes politiets indsats i forhold til omrejsende kriminelle udlændinge, bl.a. vedsynlig tilstedeværelse i de berørte områder, så de pågældende udlændinge stresses og ikkehar ro til at forberede deres kriminelle aktiviteter.Hertil kommer, at det er et led i aftalen, at straffen for hjemmerøverier fordobles. Der hen-vises i den forbindelse til det forslag til lov om ændring af straffeloven (Skærpede straffefor hjemmerøveri og organiseret indbrudskriminalitet) (L 209), som jeg har fremsat forFolketinget den 25. maj 2011.”
Side 2