Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 105
Offentligt
923164_0001.png
923164_0002.png
923164_0003.png
923164_0004.png
923164_0005.png
923164_0006.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen/3.1/2.1Sagsnr.: 2009-20-221-00178/Dep. sagsnr. 2733Den 25. november 2010FVM 825
REVIDERETNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til Kommissionens forordning om godkendelse og afvisning af visse sund-hedsanprisninger af fødevarer, der henviser til børns udvikling og sundhed –Docosahexaensyre (DHA) ogα-linolensyre(ALA) (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeKommissionen har fremsendt forslag til forordning om henholdsvis godkendelse og afvisningaf visse sundhedsanprisninger af fødevarer, der henviser til børns udvikling og sundhed - Do-cosahexaensyre (DHA) ogα-linolensyre(ALA) og betydning for udvikling af børns syn oghjerne.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 6. december 2010.Formålet med det foreliggende forslag er at godkende henholdsvis afvise en række anprisnin-ger vedrørende børns udvikling og sundhed (i henhold til artikel 14, stk. 1 b) ianprisningsforordningen).Forslaget omfatter en række konkrete ansøgninger, som er blevet forelagt for Den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) med henblik på at få en videnskabelig vurdering af omder er tilstrækkelig dokumenteret sammenhæng mellem indtaget af fødevaren og den anpristeeffekt. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) er ligeledes blevet bedt om atkomme med supplerende bemærkninger til de oprindelige udtalelser, herunder betingelser foranvendelse.Forslaget drejer sig om godkendelse af 4 sundhedsanprisninger af Docosahexaenoic acid’s(DHA), samtα-linolenicacid (ALA), og afvisning af 3 sundhedsanprisninger.Godkendelse af anprisningen vedrørende DHA og udvikling af spædbørns syn, hvor anpris-ningen er tiltænkt produkter rettet mod spædbørn, blandt andet tilskudsblandinger, skønnes atkunne berøre beskyttelsesniveauet i Danmark, da den anprisning, der foreslås godkendt, kanmedføre, at nogle forældre vil fravælge amning eller skifte fra modermælkserstatning tiltilskudsblanding for at sikre at deres barn får DHA.
2Godkendelse af anprisningen af ALA samt anprisningerne vedrørende DHA rettet mod dengravide eller ammende vurderes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.Det er regeringens generelle holdning, at en godkendelse af en sundhedsanprisning bør byggepå et solidt videnskabeligt grundlag. Ligeledes er det væsentligt, at der fastsættes nødvendigevilkår og betingelser for anvendelse af den pågældende anprisning, både for at sikre, at for-brugerne får relevante oplysninger og ikke bliver vildledt, og at der kan føres en effektiv fø-devarekontrol..Regeringen agter på den baggrund at lægge afgørende vægt på, at anprisning af docosahe-xaensyre (DHA) på tilskudsblandinger ikke tillades.
3
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen/3.1/2.1Sagsnr.: 2009-20-221-00178/Dep. sagsnr. 2733Den 25. november 2010FVM 825
REVIDERETGRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til Kommissionens forordning om godkendelse og afvisning af visse sund-hedsanprisninger af fødevarer, der henviser til børns udvikling og sundhed –Docosahexaensyre (DHA) ogα-linolensyre(ALA) (komitésag)KOM-dokument foreligger ikke

Resumé

Kommissionen har fremsendt et udkast til forslag til forordning om henholdsvis godkendelseog afvisning af visse sundhedsanprisninger af fødevarer, der henviser til børns udvikling ogsundhed. Forslaget er fremsat i henhold til anprisningsforordningen. Forslaget er en revisionaf et tidligere fremsat forslag, som ikke kom til afstemning (december 2009), men nu ventessat til afstemning den 6. december 2010 i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyre-sundhed. En vedtagelse af forslaget vurderes at kunne berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til forordning om henholdsvis godkendelse og afvisningaf visse sundhedsanprisninger af fødevarer, der henviser til børns udvikling og sundhed - Do-cosahexaensyre (DHA) ogα-linolensyre(ALA) og betydning for udvikling af børns syn oghjerne.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 17, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forord-ning (EF) nr. 1924/2006 af 20. december 2006 om ernærings- og sundhedsanprisninger af fø-devarer.Forslaget behandles efter en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Føde-varekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fore-lægger Kommissionen forordningen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig medhenholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager for-slaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig in-den for tidsfristen.
4Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed(SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtalersig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder.Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forsla-get eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 6. december 2010.Forslaget er en revision af et tidligere fremsat forslag, som ikke kom til afstemning (december2009). Forslaget har efterfølgende været genstand for omfattende drøftelser på ekspertniveau.I det reviderede forslag er det mere tydeligt, hvilke anprisninger der godkendes, og hvilke be-tingelser, der stilles for deres anvendelse.NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derforregeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds-princippet.Formål og indholdFormålet med det foreliggende forslag er at godkende henholdsvis afvise en række anprisnin-ger vedrørende børns udvikling og sundhed (i henhold til artikel 14, stk. 1 b) ianprisningsforordningen).Forslaget omfatter en række konkrete ansøgninger, som er blevet forelagt for Den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) med henblik på at få en videnskabelig vurdering af omder er tilstrækkelig dokumenteret sammenhæng mellem indtaget af fødevaren og den anpristeeffekt. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) er ligeledes blevet bedt om atkomme med supplerende bemærkninger til de oprindelige udtalelser, herunder betingelser foranvendelse.Kommissionen foreslår, at der gives godkendelse til 4 ansøgninger om godkendelse af sund-hedsanprisninger vedrørende børns udvikling og sundhed. Samtidig foreslås afvist 3 ansøg-ninger om godkendelse.Forslaget om godkendelse af 4 sundhedsanprisninger, omhandler følgende:Anprisning af docosahexaensyre’s (DHA) betydning for udvikling af normalt syn forspædbørn, hvor anprisningen er tiltænkt produkter rettet mod spædbørn, blandt andet til-skudsblandinger:”Docosahexaenoic acid (DHA) has a structural and functional role in theretina and DHA intake contributes to the normal visual development of infants up to 12months of age”.
5Anprisninger af docosahexaensyre’s (DHA) betydning for udvikling af børns udvikling afnormalt syn og hjerne, hvor anprisningerne er tiltænkt produkter rettet mod den gravideeller ammende: “Docosahexaenoic acid (DHA) has a structural and functional role in theretina and maternal DHA intake contributes to the normal development of the eye of thefoetus and breastfed infants” og “Docosahexaenoic acid (DHA) has a structural and func-tional role in the brain and maternal DHA intake contributes to the normal brain develop-ment of foetus and breastfed infants”.Anprisning afα-linolensyre(ALA) og dens betydning for hjernens udvikling, hvor anpris-ningen er tiltænkt produkter rettet mod børn: “α-linolenic acid (ALA) contributes to thenormal brain development of children”.
Følgende 3 anprisninger foreslås afvist:”Docosahexaenoic acid (DHA) and arachidonic acid (ARA) contribute to the optimalbrain development of infants and young children””Lipil� contributes to optimal brain development of infants and young children””Enfamil� Premium contributes to optimal brain development of infants”.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som et led i forskriftsproceduren med kontrol.Gældende dansk retEuropa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1924/2006 af 20. december 2006 om er-nærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer er direkte gældende i Danmark og de øvrigemedlemsstater.KonsekvenserForslaget vurderes ikke at have statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser.Godkendelse af anprisningen vedrørende DHA og udvikling af spædbørns syn, hvor anpris-ningen er tiltænkt produkter rettet mod spædbørn, blandt andet tilskudsblandinger, skønnes atkunne berøre beskyttelsesniveauet i Danmark, da den anprisning, der foreslås godkendt, kanmedføre, at nogle forældre vil fravælge amning eller skifte framodermælkserstatning til tilskudsblanding for at sikre at deres barn får DHA.Godkendelse af anprisningen af ALA samt anprisningerne vedrørende DHA rettet mod dengravide eller ammende vurderes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.HøringBåde det oprindelige forslag og det reviderede forslag har været i høring via høringsportalen,og der er kommet følgende bemærkninger:
6Landbrug & Fødevarer tager Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) vurde-ringer til efterretning.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at en godkendelse af en sundhedsanprisning bør byggepå et solidt videnskabeligt grundlag. Ligeledes er det væsentligt, at der fastsættes nødvendigevilkår og betingelser for anvendelse af den pågældende anprisning, både for at sikre, at for-brugerne får relevante oplysninger og ikke bliver vildledt, og at der kan føres en effektiv fø-devarekontrol.Regeringen finder endvidere, at det er væsentligt, at anprisninger er i overensstemmelse medgrundprincipperne i anprisningsforordningen, herunder at anprisninger ikke rejser tvivl omandre fødevarers ernæringsmæssige tilstrækkelighed. I dette tilfælde vil anprisningen af DHApå tilskudsblandinger kunne foranledige, at nogle fejlagtigt vælger tilskudsblandinger fremfor modermælkserstatninger (hvor anprisningen er forbudt), eller fejlagtigt fravælger amning.På grund af det store fokus på indtag af omega-3 fedtsyrer i befolkningen er anprisningen påtilskudsblandinger særlig problematisk. Anvendelse af denne anprisning vil således være istrid med anprisningsforordningens generelle bestemmelser.Regeringen lægger vægt på, at hvis Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA)konkluderer, at der er solid evidens for, at DHA har en væsentlig betydning for tidlig udvik-ling af øjet og hjerne hos spædbørn, så bør en tilsætning af DHA gøres obligatorisk til mo-dermælkserstatninger og tilskudsblandinger. Det er således ikke hensigtsmæssigt at fastholdeen situation, hvor en tilsætning er frivillig, og kan gøres til genstand for anprisninger.På den baggrund forholder regeringen sig negativt til forslaget, der vedrører anprisningen afDHA og betydning for spædbørns udvikling af syn, idet denne anprisning er rettet mod an-vendelse på tilskudsblandinger.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgDer er oversendt notat og grundnotat om det tidligere forslag til Folketingets Europaudvalgden 2. december 2009.Notaterne er ligeledes oversendt til Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.