Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 149
Offentligt
937943_0001.png
937943_0002.png

Notat

Pesticider og GenteknologiJ.nr. MST-682-00026Ref. LWE/LISEWDen 21. december 2010

Notat til Folketingets Europaudvalg, Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg og Folketin-

gets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vedrørende Rettens sag T-405/10, Justice &

Environment mod Kommissionen, om Amflora-kartoflen

1. Sagen kort

Ved stævning af 10. september 2010 har den hollandske afdeling af NGO’en Justice & Environ-ment anlagt sag mod Kommissionen med påstand om annullation af Kommissionens beslutningeraf 2. marts 2010 om markedsføring af den genmodificerede kartoffel benævnt »Amflora« (herefterAmflora-kartoflen) og foder og fødevarer indeholdende denne i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/18/EF om udsætning i miljøet af genetisk modificerede orga-nismer (herefter udsætningsdirektivet) og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1829/2003 om genetisk modificerede fødevarer og foderstoffer (herefter food-feed forordningen),samt af Kommissionens beslutning om afvisning af sagsøgerens anmodning om intern prøvelse(K(2010) 4632) i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1367/2006 om adgang til oplysninger, offentlig deltagelse i beslutningsprocesser samt adgang tilklage og domstolsprøvelse på miljøområdet på Fællesskabets institutioner og organer. Amflora-kartoflen indeholder det antibiotikaresistente markør (ARM) gennptII.Justice & Environment har til støtte for annullationspåstanden overordnet anført, at Kommissionenhar tilsidesat væsentlige formforskrifter i traktaten, bl.a. ved at foretage en ufuldstændig gennem-gang af beviserne. Endvidere har sagsøgeren anført, at Kommissionen har tilsidesat visse generel-le principper i EU-retten, bl.a. ved at basere sine afgørelser på en selvmodsigende risikovurdering,ligesom det anføres at visse bestemmelser i udsætningsdirektivet og i food-feed forordningen erblevet tilsidesat. Efter sagsøgers opfattelse er Kommissionens afgørelser tillige ulovlige derved, atman har afvist intern prøvelse af beslutningen om markedsføring af Amflora-kartoflen, ligesom prin-cippet om god retspleje og forpligtelsen til at tage stilling til beviser under den administrative beslut-ningsproces er blevet tilsidesat, da Kommissionen efter sagsøgers opfattelse ikke tog ordentlig stil-ling til sagsøgerens argumenter til støtte for anmodningen om intern prøvelse.

2. Sagens baggrund

Sagen skal ses i sammenhæng med BASF Plant Science GmbH m.fl. mod Kommissionen (T-293/08) og Ungarn mod Kommissionen (T-240/10).Sagen Plant Science GmbH m.fl. mod Kommissionen (T-293/08)blev anlagt i 2008 med hovedpå-stand om, at Kommissionen udviste retsstridig passivitet ved ikke at vedtage en beslutning omgodkendelse til markedsføring af Amflora-kartoflen inden for de tidsrammer, der er fastlagt i medføraf udsætningsdirektivets regler herom. Kommissionen på den anden side begrundede udsættelsenaf en endelig beslutning med, at der i den konkrete sag var behov for – under påberåbelse af for-sigtighedsprincippet - at afklare, om der var videnskabeligt grundlag for inkonsistensen mellem toforskellige udtalelser fra EFSA.Den danske regering besluttede at intervenere i sagen til støtte for Kommissionen, jf. notat over-sendt den 11. maj 2009 til Folketingets Europaudvalg, Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg
og Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Den danske regering afgav indlæg isagen den 7. maj 2009.Herefter afgav Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) den 11. juni 2009 en konsoli-deret vurdering af to tidligere udtalelser omkring risikoen ved det antibiotikaresistente markør(ARM) gennptII,som er indeholdt i Amflora-kartoflen. Vurderingen konkluderer, at der er en ubety-delig risiko for, at det omhandlede ARM-gen kan overføres til bakterier i naturen og dermed kom-promittere de antibiotika typer, der anvendes til helbredelse af infektioner hos mennesker og dyr.Denne vurdering er blevet forelagt for danske miljøeksperter hos Danmarks Miljøundersøgel-ser/Århus Universitet og for DTU Fødevareinstituttet, som har erklæret sig enige i EFSA’s vurderingaf det konkrete antibiotikaresistensgen (nptII) og EFSA’s vurdering i øvrigt af ”Amflora” kartoflen.Ved beslutning af 2. marts 2010 meddelte Kommissionen, at den efter udsætningsdirektivets reglergodkendte markedsføring af Amflora-kartoflen. Den 31. marts 2010 meddelte Sverige som førsteansøgerland tilladelse til BASF Plant Science GmbH om at markedsføre Amflora-kartoflen til dyrk-ning inden for EU.Herefter ønskede BASF ikke at videreføre sagen mod Kommissionen, og ved kendelse af 9. juni2010 besluttede Retten ikke at afsige dom i sagen.Sagen Ungarn mod Kommissionen (T-240/10)blev anlagt den 27. maj 2010. Republikken Ungarnanlagde sag mod Kommissionen med påstand om, annullation af Kommissionens beslutninger af 2.marts 2010 om markedsføring af Amflora-kartoflen og foder og fødevarer indeholdende denne ioverensstemmelse med udsætningsdirektivet og food-feed forordningen. Ungarn anførte til støttefor sin påstand om annullation, at Kommissionen anlagde et åbenbart urigtigt skøn og tilsidesatteforsigtighedsprincippet, ved at den har tilladt markedsføring af Amflora-kartoflen på trods af, at derved miljørisikovurderingen fremkom indsigelser støttet på, at tilladelsen — henset til formålet om atsikre et højt niveau for beskyttelsen af sundheden og miljøet — kunne skade menneskers og dyrssundhed samt miljøet. Efter Ungarns opfattelse hviler godkendelsen til markedsføring på en miljøri-sikovurdering, der i mange henseender er ubegrundet eller mangelfuld.Regeringen besluttede ikke at intervenere i sagen, jf. notat oversendt den 16. september 2010 tilFolketingets Europaudvalg, Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg og Folketingets Udvalg forFødevarer, Landbrug og Fiskeri.Sagen er endnu ikke afgjort.

3. Den danske interesse i sagen

Isoleret set kan denne sag ligesom Ungarns annullationssøgsmål rejse lignende principielle overve-jelser, som førte til, at den danske regering intervenerede i sagen BASF m.fl mod Kommissionenden 7. maj 2009. I tidsrummet mellem anlæggelsen af de to sager, har EFSA imidlertid afgivet enkonsolideret vurdering af nptII-genet, som indgår i Amflora-kartoflen, som danske miljøeksperterhar erklæret sig enig i.Blandt andet på den baggrund har regeringen fundet, at Kommissionen ikke har overtrådt EU-reglerne ved at give tilladelse til markedsføring af Amflora-kartoflen, jf. svar på spørgsmål nr. 221og 409 (alm. del) stillet af Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, oversendt tilFolketinget hhv. den 11. maj og den 30. juni 2010.Regeringen har derfor besluttet ikke at intervenere i sag T-405/10.
2