Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 194
Offentligt
948109_0001.png
948109_0002.png

Notat

J.nr. 2010-625-246

Notat

til

Folketingets Europaudvalg og Skatteudvalg

om afgivelse af indlæg i sag C-505/10 - Partrederiet Sea Fighter mod Skattemi-nisteriet.
Højesteret har ved beslutning af 15. oktober 2010 i en sag anlagt af PartrederietSea Fighter mod Skatteministeriet forelagt Domstolen et spørgsmål om fortolk-ningen af mineraloliedirektivets artikel 8, stk. 1, litra c), herunder om det følgeraf bestemmelsen, at der ikke kan pålægges mineralolieafgift på brændstoffor-bruget i en gravemaskine, der befinder sig om bord på et skib.
Partrederiet Sea Fighter udfører entreprenørarbejder til havs med skibet "MSGrethe Fighter", som bl.a. er udstyret med en hydraulisk gravemaskine. Sagenangår udelukkende olieforbruget i gravemaskinen. Gravemaskinen er fastmonte-ret på skibets dæk, men fungerer uafhængigt af skibets fremdriftsmotor, idet denhar egen motor og egen brændstoftank.
Efter mineraloliedirektivets artikel 8, stk. 1, litra c), er der pligt til at afgiftsfrita-ge"mineralolier, der leveres til anvendelse som motorbrændstof med henblik påsejlads i EF farvande (herunder til fiskeri), medmindre der er tale om lystsej-lads."1
Appellanten gør gældende, at anvendelse af olie til drift af gravemaskinen skalanses for anvendelse med henblik på sejlads i EF-farvande, idet fritagelsen efterappellantens opfattelse ikke er begrænset til motorbrændstof, som anvendes tilfartøjets fremdrift.
1
Bestemmelsen er nu afløst af den tilsvarende bestemmelsen i artikel 14, stk. 1, litra c), i energi-beskatningsdirektivet (Rådets direktiv 2003/96/EF).
Side 1 af 2
Til støtte for fortolkningen har appellanten navnlig henvist til generaladvokatBot's forslag til afgørelse i sag C-391/05, Jan de Nul, vedrørende begrebet "sej-lads" i samme direktivbestemmelse. Her anførte generaladvokaten i et obiterdictum, at aktiviteter, der udføres af en muddermaskine i forbindelse med densopmudringsarbejde, uanset om der er tale om transport eller en arbejdsydelse,udgør et udeleligt hele.
Det er Skatteministeriets opfattelse, at det følger af en naturlig sproglig fortolk-ning, at mineralolieprodukter kun kan anses for forbrugt "med henblik på sej-lads" i det omfang, forbruget sikrer selve fremdriften af et skib, hvorimod driftaf arbejdsredskaber ombord, som ikke har betydning for fremdriften, ikke er af-giftsfritaget efter direktivet. Energien i gravemaskinen på "M/S Grethe Fighter"bruges ikke med henblik på sejlads, men med henblik på gravearbejde.
Det er Skatteministeriets opfattelse, at denne fortolkning af direktivbestemmel-sen i særdeleshed gør sig gældende i en sag som den foreliggende, hvor grave-maskinen har en selvstændig motor, der fungerer uafhængigt at skibets hoved-motor.
Appellantens fortolkning vil efter Skatteministeriets opfattelse endvidere føre tilkonkurrenceforvridning, idet energiforbruget i arbejdsredskabet vil være fritagetfor afgift, når blot de er placeret ombord på et skib, mens forbruget vil være af-giftsbelagt, når det drejer sig om en gravemaskine placeret på land. Heroverforhar appellanten bemærket, at "M/S Grethe Fighter" aldrig har været i konkur-rence med gravemaskiner på land.
I relation til punkt 104 i generaladvokat Bot's forslag til afgørelse i Jan de Nul-sagen gør Skatteministeriet gældende, at Domstolen i sin dom af 1. marts 2007ikke fulgte generaladvokatens obiter dictum, men derimod satte lighedstegnmellem de foretagne manøvreringer og begrebet sejlads. Skatteministeriet harvidere fremhævet, at generaladvokat Bot lagde vægt på, at forbruget var et "ude-leligt hele", og at han nødvendigvis må have lagt til grund, at der i det konkretetilfælde var tale om en situation, hvor driften af muddermaskinen og fremdriftenaf selve skibet blev sikret af samme motor. Dette er netop ikke tilfældet i nær-værende sag.
Regeringen har afgivet skriftligt indlæg i overensstemmelse hermed.
Side 2 af 2