Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 228
Offentligt
952892_0001.png
952892_0002.png
952892_0003.png
952892_0004.png
952892_0005.png
Indenrigs- og SundhedsministerietEnhed:Primær SundhedSagsbeh.: SUMPBRSags nr.: 1101265Dok. Nr.: 429656Dato:28. januar 2011
Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag tilkommissionsbeslutning om udstedelse af markedsfø-ringstilladelse med betingelser for lægemidlet Esbriet -Pirfenidon til sjældne sygdomme
ResuméVedtagelse af de to foreliggende forslag vil indebære, at der udstedes en markeds-føringstilladelse med betingelser til lægemidlet Esbriet - Pirfenidon. Lægemidlet an-vendes til behandling af mild til moderat idiopatisk lungefibrose (ILF) hos voksne.Vedtagelse af forslagene kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i densammenhæng udgør forslagene en forbedring af sundhedsbeskyttelsesniveauet iDanmark.
1. IndledningKommissionens forslag (EU/1/11/667/001-003 (EMEA/H/C/2154)) til den ovenfornævnte beslutning er fremsendt til medlemsstaterne den 20. januar 2011.Forslaget har som retsgrundlag artikel 4, stk. 1, og artikel 10, stk. 2, i Rådets for-ordning 726/2004 om fastlæggelse af fællesskabsprocedurer for godkendelse ogovervågning af human- og veterinærmedicinske lægemidler og om oprettelse af eteuropæisk lægemiddelagentur.Endvidere foreligger der forslag til beslutning i henhold til artikel 127a i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/83/EF, for så vidt angår tilladelse til mar-kedsføring af lægemidlet Esbriet.Forslagene behandles i skriftlig procedure, og Kommissionen har oplyst, at med-lemsstaternes stillingtagen til forslagene skal være formanden for for-skriftskomitéen i hænde senest den 10. februar 2011.Efter forordning 726/2004 skal en central godkendelsesprocedure følges ved an-søgninger om udstedelse af markedsføringstilladelse til lægemidler udviklet pågrundlag af en række bioteknologiske fremgangsmåder. Proceduren skal desudenanvendes ved godkendelse af lægemidler til mennesker med et indhold af nyeaktive stoffer (der ikke tidligere har været godkendt i et lægemiddel inden for EU),når de pågældende lægemidler er fremstillet til behandling af immunforsvarssyg-domme, kræft, visse nervelidelser, sukkersyge og sjældne sygdomme samt vedgodkendelse af veterinære lægemidler bestemt til at fremme dyrs vækst eller pro-duktivitet.
Side 2
Virksomhederne kan endvidere frivilligt anmode om anvendelse af den centraleprocedure for andre lægemidler med et nyt aktivt stof, lægemidler som er behand-lingsmæssigt, videnskabeligt eller teknisk nyskabende, samt lægemidler hvor entilladelse på fællesskabsplan kan være til gavn for patienterne.Ansøgninger, der behandles efter den centrale procedure, indsendes til Det Eu-ropæiske Lægemiddelagentur. Lægemiddelagenturets udtalelse om ansøgningenafgives af et af agenturets videnskabelige ekspertudvalg. Ved ansøgninger omgodkendelse af lægemidler til sjældne sygdomme afgives først udtalelse af COMP(Committee for Orphan Medicinal Products - Udvalget for Lægemidler til sjældnesygdomme), der afgør, om det pågældende produkt kan få status som et lægemid-del til sjældne sygdomme. Såfremt COMP kan godkende denne status, afgivesherefter udtalelse af CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use –Udvalget for Humanmedicinske Lægemidler). Hver medlemsstat har udpeget 1medlem til henholdsvis COMP og CHMP.Kommissionen træffer afgørelse om godkendelse eller nægtelse af godkendelse afudstedelse af en markedsføringstilladelse efter forvaltningsproceduren i Det Stå-ende Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler. Kommissionen vedtager de fore-slåede foranstaltninger, der straks finder anvendelse. Opnås der ikke kvalificeretflertal i udvalget, forelægger Kommissionen sin beslutning for Rådet. Kommissio-nen kan i så fald udsætte anvendelsen af de foranstaltninger, den har vedtaget, i 1måned. Rådet kan med kvalificeret flertal træffe anden afgørelse inden for 1 må-ned. Har Rådet ikke inden for fristen på 1 måned truffet en anden afgørelse, gen-nemfører Kommissionen sin beslutning.
2. Forslagenes formål og indholdVedtagelse af Kommissionens forslag til beslutning indebærer, at der af Kom-missionen kan udstedes en markedsføringstilladelse med betingelser til lægemidletEsbriet, som giver adgang til at markedsføre lægemidlet i samtlige 27 med-lemsstater.Kort beskrivelse af lægemidletEsbriet (pirfenidon) er indiceret til behandling af mild til moderat idiopatisk lungefi-brose (ILF) hos voksne. ILF er en alvorlig kronisk lungesygdom, der er karakterise-ret ved bindevævsdannelse (ardannelse) i lungevævet. Arvævsdannelsen medfø-rer, at lungevævet bliver tykt og stift. Lungerne ”skrumper” og kan ikke indeholdeså meget luft som under normale omstændigheder. Endvidere nedsættes udveks-lingen af ilt mellem lungerne og blodet betydeligt. Patienter med ILF får derfor svæ-re vejrtrækningsproblemer, der medfører forkortet levetid.Man kender ikke den direkte årsag til sygdommen (deraf navnet idiopatisk), menforud for dannelsen af arvæv er der en betændelsestilstand i lungerne.Der findes ingen effektiv behandling af ILF. Den tilgængelige behandling af ILFbestår af medicinsk og symptomatisk behandling (iltbehandling) og i sidste endelungetransplantation. Den medicinske behandling består typisk af en kombinationaf binyrebarkhormon og cytostatika. Dette er en behandling, som er behæftet med
Side 3
mange bivirkninger. Få patienter oplever, at den medicinske behandling får syg-dommen til at gå i ro, mens andre kun har lille eller ingen effekt. Man kan ikke påforhånd sige, hvem der vil få gavn af den medicinske behandling.Esbriet tages som tre kapsler tre gange dagligt efter en optitreringsfase på 14 da-ge.De hyppigste bivirkninger ved brug af Esbriet er hudreaktion efter solpåvirkning,kvalme, træthed, diarre og dårlig mave. Øvrige bivirkninger er hals-, luftvejs- ogblæreinfektioner, vægttab, tab af appetit, søvnbesvær, svimmelhed, hovedpine,kortåndethed, hoste, hedeture, maveproblemer, brystsmerter og solskoldning eftersolpåvirkning.Pga. risiko for leverenzymforhøjelse skal patienter i behandling med Esbriet følgesmed henblik på eventuelle ændringer i leverfunktionen. Esbriet er kontraindiceret tilpatienter med svær nedsat leverfunktion. Patienter skal informeres om de retteforebyggende foranstaltninger for at undgå lysfølsomhedsreaktioner ved ekspone-ring for sollys/solarium.Behandling med Esbriet er en specialistopgave, og lægemidlet må kun udleveresefter begrænset recept.
3. NærhedsprincippetDer er tale om en gennemførelsesforanstaltning for en allerede vedtagen retsakt.Overvejelser om nærhedsprincippet er derfor ikke relevante.
4. UdtalelserEuropa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslagene.
5. Forslagenes konsekvenser for DanmarkIdiopatisk lungefibrose (ILF) er en svært invaliderende sygdom, og de færrestepatienter med ILF har effekt af den behandling, der aktuelt er til rådighed.Ca. 1.000 patienter får konstateret sygdommen hvert år. Overlevelsen er ca. 3-4 årefter diagnosticering. Der er derfor behov for nye medicinske tiltag, der kan bedrelungefunktionen hos patienter med ILF eller forebygge en forværring i en alleredeeksisterende sygdom.Esbriets fulde virkningsmekanisme er ikke endeligt klarlagt, men lægemidlet harvist sig at kunne nedsætte mængden af nogle af de signalstoffer (cytokiner, herun-der tumornekrosefaktor alfa (TNF-α)og interleukin-1-beta(IL-1β)),som menes atvære involveret i den betændelsestilstand, der ses ved ILF. Herved formodes bin-devævsdannelsen (arvævsdannelsen) at blive mindre.Effekten af Esbriet er undersøgt i tre placebokontrollerede kliniske studier. Baseretpå resultaterne af disse studier synes Esbriet sammenlignet med placebo at kunne
Side 4
mindske risikoen for alvorlig forværring i sygdommen (det kombinerede endepunkt:fald i lungefunktion (forceret vital kapacitet)≥ 10%, dødeller lungetransplantation)samt forbedring af seks minutters gangdistance efter 72 ugers behandling. Der erendnu ikke vist nogen sikker effekt af Esbriet på overlevelsen.Det er Lægemiddelstyrelsens vurdering, at det pågældende lægemiddel fuldt udlever op til de krav, der stilles til lægemidlers effekt, sikkerhed og kvalitet. Det erLægemiddelstyrelsens opfattelse, at markedsføringen af det pågældende læge-middel kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i den sammenhæng udgørforslagene en bedring af sundhedsbeskyttelsen.Da man endnu ikke kender den pris, som Esbriet vil blive solgt til, og da man ikkehar overblik over, hvor stor en del af patienterne med idiopatisk lungefibrose, dervil skulle tilbydes behandling med Esbriet, kan man ikke præcist udtale sig omforslagenes økonomiske konsekvenser for regionerne.På baggrund af forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markeds-føringstilladelse med betingelser for lægemidlet Esbriet, omhandlet i artikel 127a iEuropa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/83/EF, er det af hensyn til en sikkerog virkningsfuld anvendelse af lægemidlet en betingelse for markedsføringstilladel-sen, at indehaveren af markedsføringstilladelsen skal foranstalte en sikkerhedsun-dersøgelse efter tilladelsen til markedsføring i form af et observationsregister tilindsamling af demografiske oplysninger om patienter, der får ordineret Esbriet, ogoplysninger om formodede uønskede bivirkninger. Formålet hermed er yderligereat karakterisere Esbriets (pirfenidons) langtidssikkerhedsprofil på basis af vigtigeidentificerede potentielle risici og manglende oplysninger som angivet i risikosty-ringsplanen for Esbriet. Endvidere skal indehaveren af markedsføringstilladelsenved lanceringen sikre, at alle læger, der forventes at ordinere Esbriet, får udlevereten informationspakke indeholdende produktinformation, lægeinformation (sikker-hedstjeklister vedrørende leverfunktion samt lysfølsomhed) samt patientinformati-on.Forslagene vil ikke have statsfinansielle konsekvenser.Vedtagelse af Kommissionens forslag vil ikke kræve dansk lovgivning.
6. HøringAnsøgninger om markedsføringstilladelser til lægemidler forelægger Læge-middelstyrelsen ikke for andre myndigheder eller organisationer, da disse sagermed ledsagende dokumentationsmateriale indeholder oplysninger om forretnings-hemmeligheder af sensitiv karakter.
7. Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringen kan støtte forslagene.
Side 5
8. Generelle forventninger til andre landes holdningerForslagene har været behandlet i ekspertudvalget CHMP, som med enstemmighedhar kunnet anbefale markedsføringen af det pågældende lægemiddel.Forslagene har ikke været drøftet i EU-regi efter behandlingen i CHMP, hvorforforhandlingssituationen er uafklaret.Det forventes, at hovedparten af medlemsstaterne kan støtte forslagene.
9. Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslagene har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.