Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 300
Offentligt
967637_0001.png
967637_0002.png
967637_0003.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriPD/Foder/3.2/2.1Sagsnr.: PD 11-2008-000003/Dep. sagsnr.: 9337Den 8. marts 2011FVM 873
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til Kommissionens forordning om 10-årig godkendelse af dimethylglycin-natrium som fodertilsætningsstof til slagtekyllinger (komitésag)KOM-dokument foreligger ikke

Resumé

Kommissionen har fremsat et forslag om 10-årig godkendelse af dimethylglycinnatrium somfodertilsætningsstof til slagtekyllinger. Stoffet betegnes som et såkaldt vitaminlignende stof oger søgt godkendt i tilsætningsstofkategorien ”zootekniske tilsætningsstoffer”, der blandt andetdækker over stoffer, der anvendes for at forbedre resultatet af sunde dyrs ydelse. Forslagetskønnes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark. Fra dansk side kan forslaget støttes.BaggrundKommissionen har fremlagt udkast til forslag om 10-årig godkendelse af fodertilsætningsstof-fet dimethylglycinnatrium til anvendelse i foder til slagtekyllinger.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 7 og 9 i fodertilsætningsstofforordning (EF) nr.1831/2003 vedrørende ansøgning om godkendelse af et nyt fodertilsætningsstof.Forslaget behandles i en undersøgelsesprocedure i Den Stående Komite for Fødevarekædenog Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal, vedtager Kommissionen forsla-get. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for appel-komitéensenest en måned efter afstemning i Den Stående Komite for Fødevarekæden og Dyresundhedog underretter samtidig Europa-Parlamentet og Rådet. Appel-komitéen kan med kvalificeretflertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig imod det. Hvis der er kvalificeret flertal imodforslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler appel-komitéen ikke inden enfrist på højst 2 måneder efter datoen for henvisning, kan Kommissionen vedtage forslaget.Forslaget forventes sat til afstemning ved møde i Den Stående Komite for Fødevarekæden ogDyresundhed, Afdelingen for Dyreernæring den 17. – 18. marts 2011.
2NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derforregeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds-princippet.Formål og indholdFodertilsætningsstoffer godkendes til bestemte anvendelsesformål og bestemte dyrekatego-rier. Godkendelsesproceduren omfatter blandt andet en undersøgelse af stoffernes identitet,virkningsmekanisme og sikkerhed i forhold til dyrs og menneskers sundhed. Endvidere måstofferne ikke have negativ effekt på miljøet. Stoffernes effektivitet over for de pågældendedyrearter skal ligeledes være dokumenteret.Dimethylglycinnatrium er ikke tidligere godkendt som fodertilsætningsstof. Stoffet betegnessom et såkaldt vitaminlignende stof og er søgt godkendt i tilsætningsstofkategorien ”zootek-niske tilsætningsstoffer”, der blandt andet dækker over stoffer, der anvendes for at forbedreresultatet af sunde dyrs ydelse.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har udtalt sig om ansøgningen. IfølgeEFSA er det dokumenteret, at tilsætningsstoffet har en positiv effekt på kyllingernes ydelse ogvækst, og at ansøgningen dermed lever op til de effektkrav der stilles til fodertilsætningsstof-fer. EFSA konkluderer endvidere, at stoffet er sikkert at anvende i foder til slagtekyllinger iforhold til mennesker, dyr og miljø.Kommissionen har fundet, at de gældende krav for 10-årig godkendelse er opfyldt og vil føl-gelig fremsætte forslag om godkendelsen.UdtalelserEuropa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.Gældende dansk retEn vedtagelse af forslaget kræver ikke implementering og har ikke lovgivningsmæssige kon-sekvenser i Danmark, idet området overordnet er reguleret af en forordning, og dermed er reg-lerne umiddelbart anvendelige i Danmark.KonsekvenserForslaget har ingen væsentlige statsfinansielle konsekvenser, administrative konsekvenser fordet offentlige eller lovgivningsmæssige eller samfundsøkonomiske konsekvenser. En vedta-gelse af forslaget skønnes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark og EU.HøringForslaget har været i offentlig høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende be-mærkninger:
3
Biodynamisk Forbrugersammenslutning mener, at det altid er betænkeligt at røre ved naturli-ge produkter og at man ved indgriben let kan komme til at rykke ved de store balancer, dervisdomsfyldt er indbygget fra naturens side. Fra foreningens side frarådes det at eksperimen-tere med noget, som man reelt ikke har styr på hverken teoretisk eller praktisk.Der er desuden modtaget høringssvar fra 2 privatpersoner, der begge forholder sig kritisk tilforslaget.Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringen kan støtte forslaget, idet det er dokumenteret, at anvendelsen af dimethylglycin-natrium som tilsætningsstof i foder til slagtekyllinger har den ønskede effekt, og da forslagetikke skønnes at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark og EU.Generelle forventninger til andre landes holdningerForslaget forventes at kunne samle kvalificeret flertal.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.