Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 338
Offentligt
975519_0001.png
975519_0002.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen team 4/Departementet/3.1/2.1J.nr. 2011-20-35-00829/Dep. sagsnr.: 9502Den 25. marts 2011FVM 882
ORIENTERENDENOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom særlige betingelser for import af foderstoffer og fødevarer med oprindelse i eller af-sendt fra Japan som følge af ulykken på Fukushima atomkraftværkDe japanske myndigheder har oplyst, at der er konstateret forhøjede værdier af Iodin-131 ivisse fødevarer og vand. De japanske myndigheder har indført restriktioner, der betyder, atder ikke må sendes fødevarer fra belastede præfekturer til andre områder, og hermed også tileksport.Kommissionen har, ligesom Fødevarestyrelsen, fulgt sagen nøje, og vurderer, at det vil værehensigtsmæssigt med fælles beskyttelsesforanstaltninger i relation til fødevarer og foder, derimporteres fra Japan. Kommissionen har den 24. marts 2011 fremsendt forslag til fælles be-skyttelsesforanstaltninger, som stiller særlige krav i forbindelse med import af japanske føde-varer, for at sikre at der ikke indføres fødevarer eller foder til medlemsstaterne med forhøjedeniveauer af radioaktive stoffer.Forslaget er den 24. marts 2011 blevet drøftet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH), hvor forslaget blev vedtaget med kvalificeret flertal. Forslagetfinder anvendelse på fødevarer og foder, der afsendes fra Japan efter den 28. marts 2011, ellersom er høstet eller forarbejdet efter den 11. marts 2011. Produkter, der er omfattet af forsla-get, skal forhåndsanmeldes til myndighederne 2 arbejdsdage inden ankomst til EU. Produkter,der har oprindelse i et af de belastede præfekturer, skal være ledsaget af en erklæring om, atproduktet overholder de gældende grænseværdier. 10 % af disse partier skal udtages til stik-prøvekontrol. Partier fra de øvrige dele af Japan skal være ledsaget af en erklæring om, at deikke stammer fra et af de belastede præfekturer. 20 % af disse partier skal udtages til stikprø-vekontrol. Produkterne skal tilbageholdes, indtil resultatet af analyserne foreligger, dog må demaksimalt tilbageholdes 5 arbejdsdage. Udgifter i forbindelse med foranstaltningerne skal af-holdes af importøren.De særlige foranstaltninger forventes at kunne ophæves den 30. juni 2011.Forslaget blev vedtaget med kvalificeret flertal: 267 stemmer for, 51 stemmer imod og 27stemmer fra medlemsstater, der undlod at stemme.
2
Fødevarestyrelsen vurderer, at foranstaltningerne på nuværende tidspunkt giver et tilstrække-ligt beskyttelsesniveau, og Danmark har tilsluttet sig Kommissionens forslag.Importen af fødevarer og foder direkte fra Japan til Danmark er begrænset, og foranstaltnin-gerne vurderes derfor at have begrænsede handelsmæssige konsekvenser.Forslaget forventes vedtaget af Kommissionen i dag, den 25. marts 2011, og forventes offent-liggjort i EU-Tidende den 26. marts 2011. Forordning træder i kraft dagen efter offentliggø-relse.