Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 345
Offentligt
976719_0001.png
976719_0002.png
Notat
GRUNDNOTAT FMPU & FEUForslag til Kommissionens forordning om tilføjelser til bilag I til Europa-Parlamentets ogRådets forordning (EF) nr. 689/2008 om eksport og import af farlige kemikalier(EØS-relevant tekst).

Resume

Forordning 689/2008 gennemfører Rotterdam-konventionens regler om forudgående samtykke vedinternational handel med visse farlige kemikalier (Prior Informed Consent, PIC). Konkretindebærer forslaget, at eksport af følgende pesticidstoffer forudsætter samtykke fra importlandet:1,3-dichloropropene, ethalfluralin, guazatin, indolylacetic acid and thiobencarb, og at eksport afpesticidstoffet haloxyfop R ikke længere kræver anmeldelse, da stoffet er blevet godkendt til brug iplantebeskyttelsesmidler.Forslaget får ingen lovgivningsmæssige konsekvenser, og beskyttelsesniveauet i Danmark vil ikkeblive påvirket af forslaget, som retter sig mod at sikre miljø og sundhed i tredjelande.1. StatusKommissionen har den 11. marts 2011 fremsendt et udkast til ovennævnte forordning. Den relevanteforvaltningskomite skal behandle forslaget på et møde den 12. april 2011.Beslutningerne træffes efter reglerne om forskriftprocedure med kontrol, jf. artikel 5(a) i Rådetsafgørelse af 1999/468/EF. Denne procedure indebærer bl.a., at Kommissionen forelægger et udkasttil de påtænkte foranstaltninger for et forskriftudvalg med repræsentanter fra alle medlemsstater,hvorefter udvalget udtaler sig (stemmer) om forslaget med kvalificeret flertal.2. Forslagets formål og indholdForslaget er fremsat med hjemmel i artikel 22, stk. 4, i forordning (EF) nr. 689/2008 om eksport ogimport af visse farlige kemikalier, hvorefter Kommissionen træffer beslutning om at justere listenover stoffer, hvor importlandet skal orienteres før eksport finder sted.Forordning 689/2008 gennemfører Rotterdam-konventionens regler om forudgående samtykke vedinternational handel med visse farlige kemikalier (Prior Informed Consent, PIC). Efter Rotterdam-konventionen må stoffer, der er optaget som såkaldt PIC stof på konventionens bilag, kuneksporteres, hvis importlandet har givet samtykke hertil. For andre kemikalier, som et land harforbudt eller strengt reguleret, er der en forpligtelse til at orientere importlandets myndigheder indeneksport. EU har i forordning 689/2008 indført skrappere regler, så der også skal foreligge samtykkeinden eksport af stoffer, som vurderes at opfylde betingelserne i konventionen for at kunne betegnessom PIC-stof.
Forslaget afspejler justeringer i reguleringen af kemikalier, der er sket i EU. De nye stoffer erpesticider, hvor der efter direktivet om plantebeskyttelsesmidler 91/414 og biociddirektivet 98/8 ertruffet beslutninger om, at stofferne ikke må anvendes i EU. Stofferne optages dog kun på listen,hvis de i EU er klassificeret som meget giftige eller som farlige for miljøet, og i øvrigt stadighandles internationalt.Konkret indebærer forslaget:at eksport af følgende pesticidstoffer forudsætter samtykke fra importlandet: 1,3-dichloropropene, ethalfluralin, guazatin, indolylacetic acid and thiobencarbat eksport af pesticidstoffet haloxyfop R ikke længere kræver anmeldelse, da stoffet er blevetgodkendt til brug i plantebeskyttelsesmidler.
3. Nærheds- og proportionalitets princippetVurdering af nærheds- og proportionalitetsprincippet er ikke relevant, da der er tale omeksportregulering.4. Forslagets konsekvenser for DanmarkLovgivningsmæssige konsekvenserForslaget får ingen lovgivningsmæssige konsekvenser.Økonomiske og administrative konsekvenserDer er ingen økonomiske konsekvenser for kommuner eller erhvervslivet, da eksport af stoffernestadig er tilladt, hvis det importerende land giver samtykke til import.BeskyttelsesniveauBeskyttelsesniveauet i Danmark vil ikke blive påvirket af forslaget, som retter sig mod at sikre miljøog sundhed i tredjelande.5. HøringForslaget har været sendt i høring i specialudvalget for miljøspørgsmål den 21.03.11 til den25.03.11. Det er indkommet 2 høringssvar:LO og 3F støtter den danske indstilling.6. ForhandlingssituationenDet har endnu ikke været drøftelser imellem landene. Det forventes, at de øvrige medlemsstater vilstøtte ændringsforslaget.7. Dansk holdningDanmark er generelt positiv over for forslaget, som følger de hidtidige principper for optagelse afstoffer på PIC-forordningens bilag.
2