Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 40
Offentligt
905332_0001.png
905332_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 21. oktober 2010Sagsnr.: 7364Dok.nr.: 149785FVM 805
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 07.10.2010 stilletfølgende spørgsmål nr. 11 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra René Christensen (DF).

Spørgsmål 11:

”Vil ministeren oplyse, hvad udfaldet af mødet i den Stående Komité for Fødevarekæ-den og Dyresundhed (SCoFCAH) den 4.-5. oktober 2010 er, herunder om slåfejlen formaksimalgrænseværdien for aktivstoffet carbendazim i japanmispel er rettet, jf. FLFalm. del - bilag 358?”

Svar:

På dagsordenen til mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed(SCoFCAH) den 4.-5. oktober 2010 var tre forslag om ændredemaksimalgrænseværdier for pesticidrester på dagsordenen til afstemning. For alle treforslag blev afstemningen udskudt til mødet i den Stående Komité for Fødevarekædenog Dyresundhed (SCoFCAH) den 27.-28. oktober 2010.Afstemningen for det ene forslag blev på dansk foranledning udskudt, idetKommissionen på selve mødet foreslog en ny maksimalgrænseværdi for yderligere etpesticid, som ikke var omfattet af det forslag, der var udsendt inden mødet. Fra danskside fandt man ikke, at den sene fremsættelse muliggjorde en tilstrækkelig vurdering afforslaget.Afstemning om de to øvrige forslag blev udskudt, fordi Kommissionens juridisketjeneste ønskede mere tid til at vurdere udformningen af overgangsbestemmelserne iforslaget.
For så vidt angår grænseværdien for carbendazim i japanmispel kan oplyses, at denneblev taget ud af forslaget, men at grænseværdien vil indgå i et senere forslag, hvor denforventes at ville blive nedsat til 0,2 mg/kg. Baggrunden for at grænseværdien ikke blevkorrigeret i dette forslag var, at der ved grænseværdifastlæggelsen skal tages hensyn tilmulige handelsbarrierer og at rettelsen derfor vil forudsætte en fornyet høring i WorldTrade Organisation / Sanitary and Phytosanitary Measures (WTO/SPS). Det skalunderstreges, at den eksisterende grænseværdi for carbendazim er sundhedsmæssigtacceptabel.
Henrik Høegh
/Tanja Andersen
2