Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 42
Offentligt
905615_0001.png
905615_0002.png

NOTAT

Til:CC:Fra:Emne:
Folketingets Europaudvalg
J.nr.:Bilag:
5.D.155.a.
Udenrigsministeriet
Dato:
15. oktober 2010
Besvarelse af spørgsmål fra Folketingets Europaudvalg
Udenrigsministerens besvarelse af mundtligt spørgsmål af 9. september 2010 fra FolketingetsEuropaudvalg.

Spørgsmål:

MF Pia Olsen Dyhr spurgte om, der var sammenhæng mellem den hidtidige danske ogeuropæiske bistand (nu under udfasning) til Vietnam og så hovedelementerne i PCA’en, bl.a.for så vidt angår klima.

Svar:

Vietnam har siden 1993 været programsamarbejdsland og har modtaget bistand på en rækkeområder i overensstemmelse med Danmarks overordnede bistandsstrategi. Bistandsstrategienshovedmål om fattigdomsreduktion opfyldes i Vietnam primært gennem støtte til en bæredygtigudvikling med den private sektor som bærende kraft. Der er således ydet programstøtte tiludvikling af landområderne, landbrugsproduktionen, fiskerisektoren, erhvervssektoren,miljøområdet, klima og energiområdet og vand og sanitetsområdet. Alle erhvervsrettedeinstrumenter i udviklingsbistanden benyttes i samarbejdet med Vietnam.Opfyldelsen af FN’s 2015 mål har været en målsætning i programstøtten, som derudover harhaft fokus på forbedringen af kårene for kvinder.Danmark har desuden ydet bistand til en række aktiviteter til forbedring afmenneskerettighedssituationen, eksempelvis gennem støtte til menneskerettighedscentre, anti-korruptions aktiviteter samt støtte til økonomiske, administrative og juridiske reformer.Vietnams høje økonomiske vækst og øgede velstand betyder, at den danske bistand gennemsektorprogrammerne er under udfasning. Samarbejdet med Vietnam vil derfor i fremtiden væremindre indsatser koncentreret om juridiske og administrative reformer, anti-korruptionstiltag,klimaområdet, erhvervsudvikling, forskningssamarbejde og kulturelt samarbejde.Der er god overensstemmelse mellem den danske bistandsindsats oghovedelementerne i Partnerskabs- og Samarbejdsaftalen (PCA) mellem EU ogVietnam, herunder samarbejde om udvikling af landområder, landbrug, fiskeri,erhvervsudvikling, ligestilling, infrastruktur, menneskerettigheder, juridiske
2
anliggender, offentlig administration, anti-korruptionstiltag, forskning, kultur, miljø ognaturressourceforvaltning, samt klima og energi. Danmark har blandt andet arbejdetaktivt for forpligtelser på menneskerettighedsområdet.De centrale målsætninger i Partnerskabs- og Samarbejdsaftalen er opfyldelse af FN’s2015 mål, bekæmpelse af fattigdom, bæredygtig udvikling og integration af Vietnam iverdensøkonomien. Parterne fastslår, at samhandel og investering spiller en vigtig rollefor udvikling, hvilket reflekteres i aftalens omfattende forpligtelser på dette område.Dette ligger i god forlængelse af Danmarks fokus på den private sektor som bærendekraft i udviklingen, og den generelle danske bistandsstrategi med fokus påfattigdomsbekæmpelse. Parterne forpligter sig konkret til samarbejde på samtligeområder, som det danske programsamarbejde hidtil har fokuseret på. De fremtidigeindsatser indenfor Danmarks bilaterale bistand, som beskrevet ovenfor, indgår påsamme vis i Partnerskabs- og Samarbejdssamtalen.Forpligtelserne i Partnerskabs- og Samarbejdsaftalen mellem EU og Vietnam liggersåledes i god forlængelse af det hidtidige danske bistandssamarbejde med Vietnam, oger i fuld overensstemmelse med danske prioriteter i bistandssamarbejdet fremadrettet.