Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 473
Offentligt
1016599_0001.png
1016599_0002.png
1016599_0003.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen 7. kontor/3.1/2.1Sagsnr.: 2011-20-221-00988/Dep.sagsnr. 8957Den 29. juni 2011FVM 905
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til Kommissionens forordning (EU) om afvisning af visse sundhedsanprisnin-ger af fødevarer, der henviser til en reduceret risiko for sygdom (komitésag)KOM-dokument foreligger ikke

Resumé

Kommissionen har fremsendt forslag til en forordning om afvisning af godkendelse af vissesundhedsanprisninger, der henviser til en reduceret risiko for sygdom. En vedtagelse af for-slaget vurderes ikke at påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark. Regeringen kan støtte forsla-get.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til forordning om afvisning af visse sundhedsanprisnin-ger af fødevarer, der henviser til en reduceret risiko for sygdom.Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 17, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forord-ning (EF) nr. 1924/2006 af 20. december 2006 om ernærings- og sundhedsanprisninger af fø-devarer (anprisningsforordningen).Forslaget behandles efter en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Føde-varekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, fore-lægger Kommissionen forordningen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig medhenholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager for-slaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig in-den for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for Fødevarekæ-den og Dyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måne-der. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig for-slaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed (SCoFCAH) den 11. juli 2011.
2NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det er derforregeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse med nærheds-princippet.Formål og indholdDer er i henhold til artikel 14, stk. 1, litra a i anprisningsforordningen blevet ansøgt om god-kendelse af sundhedsanprisninger, der henviser til en reduceret risiko for sygdom. Sundheds-anprisninger, som er omfattet af denne kategori skal godkendes, før de må anvendes.Formålet med det foreliggende forslag er at afvise godkendelse af 2 konkrete sundhedsanpris-ninger, der henviser til en reduceret risiko for sygdom. Der er blevet ansøgt om godkendelseaf sundhedsanprisningerne i henhold til artikel 14, stk. 1, litra a i anprisningsforordningen.Godkendelse af en sundhedsanprisning sker på baggrund af en videnskabelig vurdering fore-taget af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). Forslaget omfatter 2 konkreteansøgninger, som er blevet forelagt for Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA)med henblik på at få en videnskabelig vurdering af, om der er en tilstrækkeligt dokumenteretsammenhæng mellem indtaget af de pågældende fødevarer og de anpriste effekter.Forslaget omhandler en afvisning af følgende anprisninger:”Regular consumption of significant amounts of water can reduce the risk of deve-lopment of dehydration and of concomitant decrease of performance” [”Regelmæssigindtagelse af betydelige mængder af vand kan reducere risikoen for udvikling af dehy-drering og af samtidig reduktion i ydeevne”]”Reduced risk for dental erosion (for calcium containing fruit juices)” [”Reduceret ri-siko for dental erosion (for calciumholdig frugtjuice)”]Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurderer, at der for anprisningen vedrø-rende vand og reduceret risiko for udvikling af dehydrering ikke er påvist en reduktion af risi-kofaktoren for udvikling af sygdom. For anprisningen vedrørende calciumholdig frugtjuice erder ikke en tilstrækkeligt dokumenteret sammenhæng mellem indtaget af fødevaren og denanpriste effekt. På den baggrund foreslår Kommissionen, at de pågældende ansøgninger omgodkendelse af anprisninger afvises og dermed optages i fællesskabsregisteret over afvistesundhedsanprisninger.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt forslaget som et led i forskriftsproceduren med kontrol.
3Gældende dansk retEuropa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1924/2006 af 20. december 2006 om er-nærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer er direkte gældende i Danmark og de øvrigemedlemsstater.KonsekvenserForslaget vurderes ikke at have statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser.En vedtagelse af forslaget vurderes ikke at berøre beskyttelsesniveauet i Danmark.HøringForslaget har været i høring via høringsportalen. Der er ikke indkommet bemærkninger.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at en godkendelse af en sundhedsanprisning bør byggepå et solidt videnskabeligt grundlag.Samtidig finder regeringen det afgørende, at der alene sker godkendelse af anprisninger, derer omfattet af anprisningsforordningens anvendelsesområde, og er i overensstemmelse medforordningens generelle bestemmelser for anvendelse af anprisninger.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har konkluderet, at for så vidt angåranprisningen vedrørende vand og reduktion i risiko for dehydrering, er der ikke påvist ensammenhæng mellem indtaget af fødevaren og en reduktion af risikofaktorer for udvikling afsygdom. Dehydrering er en sygdom, og det vurderes, at henvisning til en reduktion i dehydre-ring er en henvisning til sygdommen i sig selv. Anprisningen er således ikke i overensstem-melse med forordningen.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har ligeledes konkluderet, at der for an-prisningen vedrørende calciumholdig frugtjuice ikke er tilstrækkelig evidens for den ansøgteanprisning.På den baggrund kan regeringen støtte forslaget om at afvise godkendelserne af de pågælden-de anprisninger.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre med-lemsstater.Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.