Europaudvalget 2010-11 (1. samling)
EUU Alm.del Bilag 489
Offentligt
1017999_0001.png
1017999_0002.png
1017999_0003.png
1017999_0004.png
1017999_0005.png
Indenrigs- og SundhedsministerietEnhed:Primær SundhedSagsbeh.: SUMPBRSags nr.: 1107539Dok. Nr.: 575245Dato:30. juni 2011
Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag tilkommissionsbeslutning om udstedelse af markedsførings-tilladelse med betingelser for lægemidlet YERVOY (ipili-mumab)
ResuméVedtagelse af de to foreliggende forslag vil indebære, at der udstedes en markeds-føringstilladelse med betingelser til lægemidlet Yervoy. Lægemidlet anvendes tilbehandling af fremskredent (inoperabelt eller metastatisk) malignt melanom (hud-cancer).Vedtagelse af forslagene kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i densammenhæng udgør forslagene en forbedring af sundhedsbeskyttelsesniveauet iDanmark.
1. IndledningKommissionens forslag (EU/1/11/698/001-002 (EMEA/H/C/2213)) til den ovenfornævnte beslutning er fremsendt til medlemsstaterne den 16. juni 2011.Forslaget har som retsgrundlag artikel 4, stk. 1, og artikel 10, stk. 2, i Rådets for-ordning 726/2004 om fastlæggelse af fællesskabsprocedurer for godkendelse ogovervågning af human- og veterinærmedicinske lægemidler og om oprettelse af eteuropæisk lægemiddelagentur.Endvidere foreligger der forslag til beslutning i henhold til artikel 127a i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/83/EF, for så vidt angår tilladelse til mar-kedsføring af lægemidlet Yervoy.Forslagene behandles i skriftlig procedure, og Kommissionen har oplyst, at med-lemsstaternes stillingtagen til forslagene skal være formanden for for-skriftskomitéen i hænde senest den 8. juli 2011.Efter forordning 726/2004 skal en central godkendelsesprocedure følges ved an-søgninger om udstedelse af markedsføringstilladelse til lægemidler udviklet pågrundlag af en række bioteknologiske fremgangsmåder. Proceduren skal desudenanvendes ved godkendelse af lægemidler til mennesker med et indhold af nyeaktive stoffer (der ikke tidligere har været godkendt i et lægemiddel inden for EU),når de pågældende lægemidler er fremstillet til behandling af immunforsvarssyg-domme, kræft, visse nervelidelser, sukkersyge og sjældne sygdomme samt vedgodkendelse af veterinære lægemidler bestemt til at fremme dyrs vækst eller pro-duktivitet.
Side 2
Virksomhederne kan endvidere frivilligt anmode om anvendelse af den centraleprocedure for andre lægemidler med et nyt aktivt stof, lægemidler som er behand-lingsmæssigt, videnskabeligt eller teknisk nyskabende, samt lægemidler hvor entilladelse på fællesskabsplan kan være til gavn for patienterne.Ansøgninger, der behandles efter den centrale procedure, indsendes til Det Euro-pæiske Lægemiddelagentur. Lægemiddelagenturets udtalelse om ansøgningenafgives af et af agenturets videnskabelige ekspertudvalg. Ved ansøgninger omgodkendelse af lægemidler til mennesker afgives udtalelse af CHMP (Committeefor Medicinal Products for Human Use – Udvalget for Humanmedicinske Lægemid-ler). Hver medlemsstat har udpeget 1 medlem til dette udvalg.Kommissionen træffer afgørelse om godkendelse eller nægtelse af godkendelse afudstedelse af en markedsføringstilladelse efter forvaltningsproceduren i Det Stå-ende Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler. Kommissionen vedtager de fore-slåede foranstaltninger, der straks finder anvendelse. Opnås der ikke kvalificeretflertal i udvalget, forelægger Kommissionen sin beslutning for Rådet. Kommissio-nen kan i så fald udsætte anvendelsen af de foranstaltninger, den har vedtaget, i 1måned. Rådet kan med kvalificeret flertal træffe anden afgørelse inden for 1 må-ned. Har Rådet ikke inden for fristen på 1 måned truffet en anden afgørelse, gen-nemfører Kommissionen sin beslutning.
2. Forslagenes formål og indholdVedtagelse af Kommissionens forslag til beslutning indebærer, at der af Kommissi-onen kan udstedes en markedsføringstilladelse med betingelser til lægemidletYervoy, som giver adgang til at markedsføre lægemidlet i samtlige 27 medlemssta-ter.Kort beskrivelse af lægemidletMelanom er en aggressiv form for hudcancer, der opstår hos ca. 1.300 personerper år i Danmark, og incidensen har været fortsat stigende de seneste årtier, sær-ligt hos yngre. Halvdelen af de nye tilfælde opstår hos patienter i aldersgruppen35-65 år. Medianalderen er 57 år på diagnosetidspunktet. Vedvarende ekspositionfor ultraviolet stråling er en risikofaktor for udvikling af malignt melanom.Kirurgi er den anbefalede metode til behandling af malignt melanom i de tidligestadier. Imidlertid vil ca. 20 pct. af patienterne udvikle metastaser. Ved fremskre-den sygdom er der få behandlingsmuligheder, og prognosen er dårlig (den media-ne overlevelse er syv måneder ved metastaserende sygdom). Yngre patienter igod almen tilstand kan forsøgsvis behandles med immunterapi (interferon og IL-2),hvilket kan føre til langtidsoverlevelse hos 6-7 pct. af patienterne. Kemoterapeutikahar ikke vist sig effektive i behandlingen af malignt melanom.Yervoy, som indeholder det aktive stof ipilimumab, er en ny og lovende behandling,der er indiceret til patienter med fremskredent (inoperabelt eller metastaserende)malignt melanom. Ipilimumab er et fuldt humant antistof, der er fremstillet ved re-kombinant DNA-teknologi. Det binder sig til antigenet CTLA-4 på de cytotoksiske
Side 3
T-lymfocytter og virker ved at blokere CTLA-4’s hæmmende signal (”bremsen”) påT-celleaktiveringen, hvorved immunresponset forstærkes.Yervoy gives som induktionsbehandling administreret intravenøst i en dosis på 3mg/kg over en periode på 90 minutter hver 3. uge, indtil der er givet i alt 4 doser.I et stort klinisk forsøg inkluderende patienter, som tidligere havde modtaget be-handling for fremskreden sygdom, var medianoverlevelsen fire måneder længerehos patienter behandlet med Yervoy sammenlignet med patienterne i kontrolgrup-pen.Bivirkningerne til behandlingen kan overvejende tilskrives det øgede immun-respons, der fører til immunrelaterede bivirkninger i specifikke organer som leve-ren, mave-tarm-kanalen, huden og i hormon-producerende kirtler. De hyppigstebivirkninger er træthed, diarré, kvalme, opkastninger, nedsat appetit, mavesmerter,hududslæt og kløe. Størstedelen af disse bivirkninger var milde til moderate isværhedsgrad. De fleste bivirkninger forsvandt under behandling med steroidereller efter endt behandling. Alvorlige bivirkninger forekommer også og har oftestligeledes været immunrelaterede. De hyppigst observerede alvorlige bivirkningervar svær diarré og colitis.Forsigtighed bør udvises i forhold til disse inflammatoriske bivirkninger forårsagetaf øget immunaktivitet. Ved tilkomst af diarré, blod i afføringen, forhøjede levertal,udslæt og svigtende funktion af binyrer/skjoldbruskkirtlen bør hurtig udredning ogpassende behandling påbegyndes for at minimere alvorlige komplikationer.Lægemidlet må kun udleveres efter begrænset recept.
3. NærhedsprincippetDer er tale om en gennemførelsesforanstaltning for en allerede vedtagen retsakt.Overvejelser om nærhedsprincippet er derfor ikke relevante.
4. UdtalelserEuropa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslagene.
5. Forslagenes konsekvenser for DanmarkBehandling med Yervoy skal initieres og overvåges af en læge med erfaring i can-cerbehandling.Dansk Melanom Gruppe vurderer (personlig meddelelse), at ca. 80 patienter medfremskredent malignt melanom vil være potentielle kandidater til denne behandlingårligt, og at ca. 15 af disse også vil blive tilbudt reinduktionsbehandling. Disse pati-enter har få alternative behandlingstilbud ud over deltagelse i protokollerede for-søg.
Side 4
Det er Lægemiddelstyrelsens vurdering, at det pågældende lægemiddel fuldt udlever op til de krav, der stilles til lægemidlers effekt, sikkerhed og kvalitet. Det erLægemiddelstyrelsens opfattelse, at markedsføringen af det pågældende læge-middel kan indebære behandlingsmæssige fordele, og i den sammenhæng udgørforslagene en bedring af sundhedsbeskyttelsen.Da man endnu ikke kender den pris, som Yervoy vil blive solgt til, kan man ikkepræcist udtale sig om forslagenes økonomiske konsekvenser for regionerne, mendet må bemærkes, at prisen på ipilimumab var 120.000 $ for et behandlingsforløb(4 infusioner) ved lanceringen i USA.På baggrund af forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markeds-føringstilladelse med betingelser for lægemidlet Yervoy omhandlet i artikel 127a iEuropa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/83/EF, er det af hensyn til en sikkerog effektiv anvendelse af lægemidlet en betingelse for markedsføringstilladelse, atindehaveren af markedsføringstilladelsen inden markedsføring forsyner alle delæger, som forventes at ordinere Yervoy, med en informationsbrochure til læger ogsundhedspersonale samt en informationsbrochure til patienter, inklusive patientin-formationskort. Forud for markedsføring af lægemidlet i hver medlemsstat skal denkompetente nationale myndighed blive enig med indehaveren af markedsførings-tilladelsen om indholdet og udformningen af ovenstående materiale.Forslagene vil ikke have statsfinansielle konsekvenser.Vedtagelse af Kommissionens forslag vil ikke kræve dansk lovgivning.
6. HøringAnsøgninger om markedsføringstilladelser til lægemidler forelægger Læge-middelstyrelsen ikke for andre myndigheder eller organisationer, da disse sagermed ledsagende dokumentationsmateriale indeholder oplysninger om forretnings-hemmeligheder af sensitiv karakter.
7. Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringen kan støtte forslagene.
8. Generelle forventninger til andre landes holdningerForslagene har været behandlet i ekspertudvalget CHMP, som med enstemmighedhar kunnet anbefale markedsføringen af det pågældende lægemiddel.Forslagene har ikke været drøftet i EU-regi efter behandlingen i CHMP, hvorforforhandlingssituationen er uafklaret.Det forventes, at hovedparten af medlemsstaterne kan støtte forslagene.
Side 5
9. Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgForslagene har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.